Domači recepti za blaženje menstrualnih krčev

Magazin 28. Nov 202217:30
telovadba
Profimedia

Sami lahko naredite veliko, da bo menstruacija manj boleča in se boste bolje počutili.

Se vsak mesec bojite tedna, ko boste dobili menstruacijo, ker veste, da vas bodo spet mučile bolečine in menstrualni krči? Poskrbite, da bo menstruacija bolj znosna, saj lahko že sami naredite veliko. Po potrebi pa se oglasite tudi pri zdravniku.

Poglejmo domače recepte za blaženje krčev:

Ne izpuščajte vadbe

Čeprav je vadba zadnja stvar, na katero pomislite med menstruacijo, se je ne izogibajte. Ne silimo vas na visoko intenzivne vadbe, pojdite pa na kak lahkoten sprehod ali tek, na jogo ali pilates, naredite lahko kakšno raztezno vajo kar doma na podlogi. Z gibanjem boste sprostili hormone sreče, zaradi česar se bo bolečina malce umirila ali vsaj ne bo več tako intenzivna.

Napolnite se s hranljivimi snovmi

Med menstruacijo vas morda zamika jesti veliko nezdrave hrane, na primer sladkarije, mastno hrano, kaj iz restavracije … Težko se boste uprli, vendar se izplača, če želite manj boleče menstruacije. Namesto tega se založite s hranljivimi snovmi, ki jih dobite iz sadja in zelenjave pa tudi iz drugih zdravih sestavin. Pomembni so predvsem magnezij, vitamin D, E in K. Če boste posegli po prehranskih dopolnilih, se pogovorite z zdravnikom.

Dihajte

Čez dan običajno dihate plitko, kar ne dela usluge telesu. Doma si vzemite čas za globoko dihanje. Vdihnite s trebušno prepono, ob izdihu pa boste čutili sprostitev ob hrbtenici. Naredite več takšnih vdihov, da začutite olajšanje. Z globokim dihanjem boste živčnemu sistemu sporočili, da se lahko sprosti, zato bo blažja tudi bolečina.

Vroči obkladki

Verjetno ste najprej pomislili na vroče obkladke. Nekatere ženske celo pravijo, da jim pomagajo enako kot protibolečinska sredstva. Kaj se zgodi, ko na trebuh položite vroč obkladek? Pospeši se cirkulacija krvi, saj se krvne žile razširijo in krči so milejši. Vendar bodite vztrajni, saj dlje boste obkladke polagali na trebuh, bolj bo tehnika učinkovita.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.