FOTO & VIDEO: Le nekaj ur pred izplutjem zasegli superjahto ruskega oligarha

Magazin 30. Mar 202211:27 > 15:35 3 komentarji

Velika Britanija je zasegla superjahto v ruski lasti, ki je vredna 50 milijonov dolarjev oziroma 45,1 milijona evrov. Zasidrana je bila v finančni četrti v Londonu, zasegli pa so jo le nekaj ur pred nameravanim odhodom. Kdo točno je njen lastnik, britanske oblasti ne razkrivajo.

Britanske oblasti so včeraj zasegle 58,5 metra dolgo superjahto z imenom Phi, ki je vredna približno 50 milijonov dolarjev oziroma 45,1 milijona evrov. Jahta je bila zasidrana v Londonu, njen zaseg pa je del paketa sankcij proti Rusiji, poroča Reuters. Britanski minister za promet Grant Shapps je dejal, da oligarhi, ki so tesno povezani z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, ne morejo uživati v nobenih koristih, dokler v Ukrajini divja grozna vojna.

Superjahta Phi Superjahta Phi
REUTERS
Superjahta Phi Superjahta Phi
REUTERS
Superjahta Phi Superjahta Phi
REUTERS

Superjahto, zgrajeno na Nizozemskem, so zasegli v finančni četrti Londona Canary Wharf. Jahta je v London priplula na dogodek ocenjevalne komisije v sklopu podelitve nagrad World Superyacht Awards, ki je potekal v ponedeljek v luksuznem hotelu Bulgari v prestižni londonski četrti Knightsbridge. Jahta je nameravala iz Londona izpluti v torek opoldne, le nekaj ur pred zasegom.

Britanska vlada je sporočila, da je Phi v lasti ruskega poslovneža, a njegove identitete niso razkrili. Dodali so, da je bilo lastništvo namerno prikrito, saj ima podjetje, na katero je ladja registrirana, sedež v karibski državi Sveti Krištof in Nevis, pluje pa pod malteško zastavo.

Nacionalna agencija za boj proti kriminalu (NCA) je sporočila, da lastnik plovila v Veliki Britaniji ni predmet sankcij, je pa po zakonu ladja, ki je v lasti, nadzoru, najemu ali v upravljanju oseb, povezanih z Rusijo, lahko predmet pridržanja. Velika Britanija je skupaj z mednarodnimi zaveznicami uvedla vrsto sankcij proti institucijam, podjetjem in premožnim elitam, da bi tako ohromila rusko gospodarstvo in kaznovala tiste, ki so kakorkoli povezani s Kremljem in vojno v Ukrajini.

Jahto, ki ima bazen s sladko vodo in “neskončno vinsko klet”, je zgradila ladjedelnica Royal Huisman. Phi lahko sprejme 12 gostov, prostora pa je tudi za 11 članov posadke.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje