Mačke nas lahko naučijo življenjskih lekcij

Magazin 31. Dec 202110:15 0 komentarjev
Mačka
Profimedia

Lastniki mačk lahko pritrdijo, da so ta bitja tudi dobri učitelji, čeprav običajno prespijo večji del dneva.

Živali nas lahko marsičesa naučijo. Kakšno lekcijo ali dve lahko dobite tudi od svojega hišnega ljubljenčka, če mu znate prisluhniti in ugotoviti, kaj vam sporoča.

3 lekcije, ki bi nas jih verjetno rade naučile mačke (malo za šalo in malo zares ):

JASNO POSTAVLJENE MEJE

Mačke nimajo težav s tem, da nam sporočijo, kdaj so dosegle zgornjo mejo druženja za določen dan. Lahko se z njimi ckrljate na kavču, jih božate in mačka celo zaspi v vašem naročju, a ko bo čutila, da ima dovolj stika s človekom, bo skočila s kavča in odkorakala stran. Ji boste zamerili? Nikar, to je povsem naraven odziv. Lastniki, ki svojo mačko dobro poznajo, ne pričakujejo, da bo s slabo vestjo priskakljala nazaj.

Mačke imajo jasno postavljene meje, s katerimi se morajo ostali sprijazniti. Kako pa se sami spopadate s postavljanjem mej in kaj storite, ko potrebujete nekaj časa zase? Se prilagodite drugim ali vljudno pojasnite, da vam ni do druženja?

UŽIVATI V PREPROSTIH STVAREH

Se vam zdi življenje mačke rutinsko, morda celo dolgočasno? V resnici znajo mačke zelo dobro uživati v preprostih stvareh. To lahko vidite, če na tleh pustite škatlo, ki je postala nova najljubša igrača vaše mačke. Draga vsebina je ne bo zanimala, veliko več veselja bo imela s škatlo samo.

Če dobro pomislite, se v dnevu mačke zvrsti vse, kar jo osrečuje: spanje, dober obrok, igra z mačjimi igračami (ali škatlo?), crkljanje z lastnikom …

Morda boste rekli, da znate tudi sami uživati v malenkostih, saj občasno občudujete mavrico in se sprehodite bosi po travniku. Pravzaprav to pomeni, da ste se le za hip ustavili v svojem hitrem življenju, in ne, da uživate v majhnih stvareh. ”Mačja” miselnost pa pomeni, da cenite vse majhne trenutke v svojem dnevu, ne da bi si ves čas želeli več ali kaj drugega.

ZAMERE NE VODIJO NIKAMOR

Ste že kdaj razjezili mačko? Zagotovo. Pa vam je to zamerila vse do danes? Ali je čez nekaj ur že zadovoljno predla v vašem naročju? Mačke hitro pozabijo in živijo dalje, medtem ko ljudem to ne gre preveč dobro. Radi se oklepamo zamer, ki segajo že zelo daleč v preteklost. Za nekatere se sploh ne spomnimo več, zakaj smo jih začeli gojiti …

Tako dovolimo preteklosti, da zasenči sedanjost. Ko se obremenjujemo z zamerami, mimo nas tečejo priložnosti in lepi trenutki, ki se ne bodo več vrnili. Bodite bolj podobni svoji mački!

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!