Napisala esej Kako umoriti svojega moža, danes obsojena za umor moža

Magazin 03. Jun 202213:30 > 14:04 0 komentarjev
Nancy Crampton Brophy
Posnetek zaslona | The Oregonian YouTube

Ameriška porota je pred tednom dni dosegla soglasje - odločili so, da je Nancy Crampton Brophy kriva.

Nancy Crampton Brophy so sodili zaradi umora moža in priljubljenega kuharja Daniela Brophyja, ki se je zgodil junija 2018. Daniel je bil ubit na inštitutu za kulinariko, kjer se je pripravljal na delo. Nasilna smrt je pretresla tako svet kulinarike kot tudi vse njegove bližnje, zdelo se je, da še najbolj njegovo ženo Nancy. Toda tri mesece pozneje je sledil nov šok – aretirali so namreč prav Nancy Crampton Brophy. Motiv naj bi bile po mnenju tožilstva finančne težave – Nancy naj bi namreč po njegovi smrti prejela 1,4 milijona evrov zavarovalnine.

Čeprav so vsi dokazi vodili do vdove – med drugim jo je v bližini kraja zločina ujela tudi nadzorna kamera –, je navdušena pisateljica romanov vse obtožbe zanikala. Da je bila tam, naj bi bilo zgolj naključje, saj naj bi iskala navdih za svoje pisanje, poroča The Guardian. Nancy je prav tako trdila, da se ne spomni, da bi bila tam, na sodišču se je izgovarjala na senilnost. Pištolo – po navedbah policije morilsko orožje – pa naj bi kupila kot rekvizit za pisanje knjig. Policija ni nikoli našla pištole, s katero je bil ubit Brophy.

In potem je tu še esej Kako umoriti svojega moža, v katerem je opisala več načinov umora in namignila, da je zločin vreden le, če ga ni mogoče rešiti. “Ne nazadnje, če naj bi me umor osvobodil, vsekakor nočem pristati v zaporu,” je zapisala. V eseju je priznala tudi, da pogosto razmišlja o umoru, za strelno orožje pa, da je hrupno, umazano in zahteva nekaj spretnosti.

“Vsi smo sposobni moriti”

V eseju Kako umoriti svojega moža omeni tudi, da je lažje nekomu želeti smrt, kot ga dejansko ubiti. “A dejstvo je, da smo vsi sposobni moriti, če nas potisnejo dovolj daleč.”

Avtorica je bila aretirana septembra 2018 in je od takrat v priporu. Dolžina kazni še ni znana, objavljena bo 13. junija, še pišejo na The Guardian.

Eseja na sojenju niso brali, saj je bil ta napisan že pred več kot desetletjem in bi lahko bil, po mnenju sodnika, ki je sprejel to odločitev, razlog za predsodke. Po poročanju lokalnega časnika The Oregonian so odvetniki 71-letnice že napovedali pritožbo.

Zgodba Nancy Crampton Brophy na hitro

Od izkušene podjetnice s 25 zaposlenimi in 500.000 dolarji (465.700 evrov) prihodkov na leto, romanopiske, krušne babice do – po mnenju tožilstva – morilke, piše lokalni časnik The Oregonian. Nancy Lee Crampton, srednji otrok dveh teksaških odvetnikov, se je rodila v kraju Wichita Falls v Teksasu leta 1950. Leta 1968 je maturirala na lokalni srednji šoli in nato nadaljevala študij ekonomije na Univerzi v Houstonu.

Leta 1990 ali 1991 se je po ločitvi (poročena je bila s policajem) preselila v Oregon, kjer se je vpisala v Western Culinary Institute (pozneje preimenovan v Le Cordon Bleu College of Culinary Arts). Tu je spoznala svojega moža Daniela Brophyja. Medtem ko je Daniel Brophy služil s poučevanjem, je Nancy 10 let vodila Chef Du Jour Catering. Podjetje se je po napadu 11. septembra znašlo v težavah.

Nancy se je med drugim posvetila tudi pisanju. Čeprav je svoje prvo delo izdala že na fakulteti, je s pisanjem nekaj več bralcev dosegla šele leta 2013, ko je objavila prvega iz serije petih ljubezenskih romanov. V delih je pisala o zvezdniških zaljubljencih, policijskih postopkih in v enem primeru o večmilijonskem zavarovanju. Romani niso dosegli širšega občinstva in po mnenju tožilstva tudi niso ustvarili dohodka. Toda po njeni aretaciji so pridobili izjemen pomen, zlasti esej z naslovom Kako umoriti svojega moža, ki ga je objavila leta 2011.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!