Vaje za možgane: kako jih ohraniti v formi

Navdih 09. Apr 202310:39
možgani
Profimedia

Kaj morate početi, da boste ostali mentalno zdravi in ohranili aktivne možgane.

Tako kot naše telo tudi možgani potrebujejo telovadbo, da bi ostali zdravi in v formi. N1 Zagreb navaja nekaj vaj za možgane, ki vam lahko pomagajo ohraniti kognitivne sposobnosti. 

Telovadite 

Pri ohranjanju kognitivnih sposobnosti pomaga redna telesna aktivnost. Povečan pretok krvi med vadbo poveča dotok kisika in hranljivih snovi nevronom, kar jih ohranja zdrave. Tudi preprosti vsakdanji sprehodi so dovolj za to, da izboljšate svoje počutje.

Preizkušajte nove stvari in nadaljujte učenje 

Da bi stimulirali možgane, zamenjajte dnevno rutino. Lahko poskusite z novo dejavnostjo ali pri običajnih opravilih zgolj zamenjate roki. S tem boste spodbudili možgane. Tudi nenehno učenje ohranja bistre možgane, so pokazale raziskave. A to ne pomeni, da morate dokončati doktorat. Lahko se udeležite tečajev, ki se odvijajo v vašem kraju. Nikoli ni prepozno, da se naučite igrati na instrument, nov jezik ali začnete nov hobi. 

Izzovite možgane 

Niso vse kognitivne dejavnosti enako težke in spodbudne za možgane. Nekatere zahtevajo manj truda kot druge. Gledanje televizije velja za lažjo možgansko aktivnost, medtem ko je reševanje ugank bolj spodbudna aktivnost in je kot nekakšen “boot camp” za možgane. Ukvarjajte se z dejavnostmi, ki bolj stimulirajo možgane, na primer rešujte sudoku in križanke.

Druženje 

Tudi druženje pomaga pri ohranjanju zdravih možganov. Alzheimerjeva društva zato priporočajo spoznavanje ljudi, druženje s pozitivnimi osebami in pogovor. Če je težava oddaljenost, zadoščajo tudi telefonski pogovori. Pri tem se poskusite naučiti na pamet telefonske številke vseh svojih najbližjih ter s tem trenirajte svoj spomin.

Stiskanje pesti

Nedavna raziskava je pokazala, da stiskanje pesti stimulira nevronske aktivnosti v sprednjem režnju možganov, kjer je tudi center za jezik. Stiskanje leve pesti v intervalih po 90 sekund stimulira desno hemisfero možganov, stiskanje desne pesti pa levo. To je dobra vaja, ki jo lahko izvajate tudi med gledanjem televizije, kar je sicer pasivna aktivnost.

Ostanite čim dlje delovno aktivni 

Stanfordski center za dolgoživost navaja, da je delovna aktivnost ključni dejavnik za ohranjanje zdravja možganov. Služba nas nenehno stimulira in nam lahko nudi okolje, kjer nadaljujemo učenje in ohranjamo družabne vezi. 

Preverite svoj sluh 

Izguba sluha pri starejših pripomore k izgubi kognitivnih funkcij, zato redno preverjajte sluh.

Gradite nove nevrone 

Tudi možgani odraslih oseb ustvarjajo nove živčne celice, ki pa odmrejo, če jih v nekaj dneh potem, ko so ustvarjene, ne uporabljamo. Da bi izkoristili in aktivirali nove nevrone, se vsak dan naučite nekaj novega: preberite knjigo ali članek v časopisu, naučite se kaj novega, naslednji dan pa si naredite kviz, v katerem boste preverili, kaj ste se naučili.

Berite in se pogovarjajte

Ne samo branje knjig, možgane stimulirajo tudi pogovori o njih.

Pravilo 20 minut

Raziskava Univerze v Stanfordu, ki je bila objavljena leta 2009, je pokazala, da ima lahko opravljanje več stvari naenkrat negativne posledice na kognitivne procese. Da bi bili učinkovitejši, strokovnjaki priporočajo, da opravljate največ dve nalogi naenkrat, ob tem pa spoštujte pravilo 20 minut: eno aktivnost opravljajte vsaj 20 minut, preden preidete na drugo.

računanje
Profimedia

Toleranca za motnje

Psihologi od leta 1930 uporabljajo t. i. stroop test za testiranje možganov na zunanje motnje. Test poteka tako, da poimenujete barvo zapisane besede, ki zapisuje neko drugo barvo. Test se uporablja za odkrivanje motenj pozornosti, lahko ga pa uporabljate tudi za stimulacijo možganov. Test je veliko težji, kot zveni. Če govorite angleško, lahko uporabite tudi eno od spletnih verzij. 

Pišite

Vsakodnevno za pisanje pretežno uporabljamo računalnike, a pri ohranjanju možganske aktivnosti lahko pomaga ročno pisanje. Raziskava, med katero so znanstveniki spremljali možganske aktivnosti med ročnim pisanjem, je pokazala, da takšno pisanje stimulira določene predele možganov, na roko napisane pesmi ali seznam za trgovino pa zahtevajo sinhronizacijo obeh možganskih hemisfer.

Matematika

Računanje trenira delovni spomin in razvija predele možganov, za katere so znanstveniki prej sklepali, da jih določa genetika. Možgane lahko torej tudi natreniramo, da so “pametni”.

Meditirajte

Raziskava iz leta 2015 je pokazala, da je normalna krivulja nevrološkega padca, ki je povezana s staranjem, manjša pri osebah, ki redno meditirajo. Če ne veste, kako bi začeli, lahko preberete članke o tem, uporabite spletno aplikacijo ali poslušate podkast – enega ustvarja tudi slovenski zdravnik in vplivnež David Zupančič.

Prostovoljno delo z mladimi

Mladi nas ohranjajo mlade. Raziskave so pokazale, da odrasli, ki poučujejo otroke ali jim nudijo čustveno podporo, razvijajo nove nevronske povezave, ki izboljšujejo kognitivne sposobnosti. Torej, obkrožite se z mladimi ljudmi.

Izklopite navigacijo

Spravite možgane v akcijo, tako da se od točke A do točke B odpravite brez navigacije. Raziskava, objavljena v reviji Nature, je pokazala, da določeni deli možganov niso aktivni, ko vklopite navigacijo in se naslanjate zgolj nanjo. 

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.