Portreti kraljice Elizabete so zasijali na znamenitem Stonehengu

Magazin 01. Jun 202212:41 > 13:32
Kraljica Elizabeta II
Profimedia

V okviru priprav za obeležitev platinastega jubileja kraljice Elizabete II. je osem njenih portretov zasijalo na starodavnem Stonehengu.

Stonehenge so okrasili s kraljičnimi podobami, zahvaljujoč dobrodelni organizaciji, ki upravlja zgodovinske znamenitosti po vsej državi. Organizacija je na Twitterju objavila, da je združila dve britanski ikoni s projiciranjem portretov kraljice Elizabete II. na 5.000 let staro enigmatično arheološko znamenitost. Portreti predstavljajo različna obdobja kraljičinega vladanja.

Mnenja o začasni namestitvi, ki naj bi bila očarljiv poklon kraljici, so na družbenih omrežjih deljena. Nekateri so poklon označili za lepo gesto, nekateri so se iz njega norčevali. Pojavile so se tudi objave, ki so se spraševale, zakaj je bil Stonehenge uporabljen na tak način, če nekateri menijo, da gre za sveto znamenitost in ima verski pomen, saj naj bi se tam izvajale poganske slovesnosti, dandanes pa še vedno privablja na tisoče ljudi za poletni in zimski solsticij, ko se osrednja os megalitov poravna s sončnim vzhodom oziroma sončnim zahodom. Nedavna študija pa je ugotovila, da je ta posebna značilnost del njegove funkcije, kar kaže, da je bil Stonehenge dejansko zasnovan kot ogromen sončni koledar.

“Želeli smo prikazati različne aspekte kraljičine osebnosti in njenih interesov ter zares prikazati, kako posebna gospa je,” so za Sky News pozneje dejali pri organizaciji.

Podobe kraljice pa niso prve, ki so bile projicirane na znamenitem Stonehengu. Leta 2020 je bilo osem delavcev iz britanskega sektorja umetnosti in dediščine predstavljenih v okviru kampanje hvaležnosti za izvajanje projektov, ki so namenjeni skupnosti v času pandemije. Projekcija pa tudi ne bo edina. Na enem od vhodov v Hyde Park bo prikazanih več portretov kraljice iz zbirke Nacionalne galerije portretov.

S tradicionalnim preletom letal se bo v četrtek začelo odvijati platinasto praznovanje, ki bo opremljeno s številnimi dogodki, uradno praznovanje pa se bo začelo četrtega junija.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.