Sveta Gora pri Gorici, znano romarsko središče, vzpetina s čudovitim razgledom

Potovanja 05. Feb 202307:00
sveta gora
DDD

Sveta Gora je znana predvsem pri vernikih in domačinih, ki radi na hitro pretegnejo noge. Znano romarsko središče nad Novo Gorico ima na vrhu zanimivo baziliko Kraljice Svetogorske ter frančiškanski samostan, nekaj gostinskih lokalov in tudi urejena parkirišča. Razgled na Goriške hribe je prelep.

Sveta gora je 682 metrov visoka vzpetina, ki se dviga nad naseljema Nova Gorica in Solkan. In vsi domači pohodniki, ki ne grejo na Sabotin, jo mahnejo na Sveto Goro. Na vrhu stojijo bazilika, frančiškanski samostan, romarski dom, dom Tau in Družinski center. Največja znamenitost je božjepotna bazilika Kraljice Svetogorske.

Vzpetina je bila zaradi lege že v času antike pomembna strateška točka. Nekateri ugibajo, da se je tu nekoč nahajalo že pogansko svetišče. Z vrha gore, ki se imenuje Skalnica, je prelep razgled na Goriške hribe, Jadransko morje in Furlansko nižino do Julijcev s Triglavom, čez Vipavsko dolino do notranjskega in istrskega hribovja.

sveta gora,
DDD

Sveta gora je del evropske Povezovalne poti treh romarskih svetišč, kamor sodita še Stara Gora nad Čedadom in Marijino Celje na Kanalskem Kolovratu. Do vrha se lahko peljete z avtomobilom, ob cesti so postaje križevega pota iz leta 1991, seveda pa se je najlepše in najbolj zdravo povzpeti peš po stari romarski poti s Prevala. Na goro lahko pridete še iz Grgarja, Zagore ali Plavi.

sveta gora bazilika
DDD

Največja znamenitost Svete Gore je božjepotna bazilika Kraljice Svetogorske. Čudežno prikazovanje Marije na Skalnici leta 1539 pomeni začetek božje poti na Sveti Gori. Prva cerkev je bila posvečena leta 1544; leta 1565 so skrb zanjo prevzeli bosenski frančiškani. Cesar Jožef II. jih je pregnal in ukazal cerkev in samostan podreti.

sveta gora pri gorici
DDD

Po 7 letih so cerkev obnovili, v naslednjih letih tudi samostan, frančiškani pa so se vrnili na Sveto Goro leta 1900. Med prvo svetovno vojno sta bila bazilika in samostan porušena, tako da so tridenski frančiškani, ki so po vojni prevzeli Sveto Goro, leta 1924 postavili novo baziliko, samostan, romarsko hišo in gostišče. Po 2. svetovni vojni je romarsko božjo pot ponovno prevzela slovenska provinca. Od leta 1989 je v tej hiši noviciat.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.