Snežnik – markantna kraška planota, s katere vidite Krk in Cres

Magazin 25. Jun 202207:00 0 komentarjev
snežnik
DDD

Snežnik se omenja že pri rimskih piscih, Mons Albius (Bela gora), o markantni gori je govoril Valvasor, Peter Skoberne pa ga je leta 1988 uvrstil v svojo knjigo Sto naravnih znamenitosti Slovenije. Tako, da 1796 metrov visoko kraško planoto, s katere lahko vidite celo Krk in Cres, skoraj morate osvojiti, posebno če vam povemo, da nanjo vodi lahka označena pot, ki vam ne bo vzela več kot dve uri.

Snežnik oz. Veliki Snežnik je z višino 1796 m najvišji vrh v bližnji in daljni okolici, zato je z njega lep razgled po večjem delu Slovenije in bližnje sosednje Hrvaške. Ob lepem vremenu tako vidimo najvišje vrhove Gorskega Kotarja in Istre, kjer izstopajo Risnjak, Snježnik in Učka. Na slovensko stran pa prek prostranih gozdov Notranjske vidimo tudi najvišje vrhove Julijskih Alp, Kamniško-Savinjskih Alp in Karavank. Le nekaj metrov pod vrhom stoji tudi zavetišče Draga Karolina na Velikem Snežniku.

Snežnik
DDD

Gozdovi Snežniško-javorniškega masiva v povezavi s kočevskimi gozdovi in gozdovi Gorskega kotarja sestavljajo največji strnjen redko poseljen gozdni kompleks, zato vam lahko povemo, da je pogled z vrha zares pomirjujoč in svoja pljuča lahko napolnite z najboljšim kisikom.

Snežnik
DDD

Snežnik, najvišja gora regijskega parka Snežnik, je obenem tudi najvišja slovenska nealpska gora, edino območje nealpske poledenitve in največje nealpsko območje rušja v Sloveniji. Snežnik je zaradi prepletanja balkanskih in alpskih rastlinskih vrst izjemna botanična lokaliteta. Močvirni svet Bloščice na Bloški planoti je največji še ohranjen kompleks nizkih barij in hkrati eno zadnjih zatočišč številnih ogroženih rastlinskih in živalskih vrst.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!