To so najbolj vplivne ženske v zgodovini mode

Magazin 24. Sep 202120:00 0 komentarjev
moda
Profimedia

Teh osem ikoničnih žensk je s svojim udejstvovanjem na različnih področjih pomagalo razvijati svetovno modno industrijo.

1. Rei Kawakubo

Oblikovalka Rei Kawakubo s svojim modnim oblikovanjem v modo vpleta raziskovanje družbe in meje estetike moderne ženske. Leta 1973 je ustanovila svojo znamko Comme de Garcons, od ustanovitve pa prejela številne nagrade in priznanja. Japonsko oblikovalko poznamo tudi kot ustanoviteljico londonskega marketa Dover Street. Njen oblikovalski slog postavlja umetnost pred funkcionalnost, prepoznamo pa ga po izrazitih geometrijskih elementih, igranju z blagom ter nepričakovanih materialih in dekonstrukciji. Med najvplivnejše ženske modne industrije jo uvrščamo zaradi njene čiste vizije, abstraktnega pristopa k modi in neustavljive kreativnosti.

2. Coco Chanel

Številnim je Coco Chanel prva misel ob besedah klasika in visoka moda. Ikonično francosko oblikovalko poznamo po iznajdbi male črne obleke, kostimih, parfumu N°5 in navdihovanju žensk z inovativnimi kosi oblačil. Od začetka kariere med prvo svetovno vojno je predstavila različice ženskih oblačil v tradicionalno moških krojih, v zgodovino modne industrije pa se je vpisala tudi zaradi svoje razvpite narave in podpiranja ženske emancipacije. Zaradi takrat neobičajnega, bolj sproščenega pristopa k modi je uvrščena med najbolj vplivne modne oblikovalke vseh časov.

3. Anna Wintour

Britansko-ameriško novinarko Anno Wintour poznamo kot urednico ameriške revije Vogue. Med ikone modne industrije jo uvrščamo zaradi preciznega očesa za trende, spodbujanja razvoja novih modnih oblikovalcev in približevanja različnih modnih vizij širšemu občinstvu. Slovi po prepoznavnem videzu – kratko pristriženih laseh, črnih očalih in čevljih Manolo Blahnik. Je ena izmed glavnih organizatorjev tradicionalnega dogodka Met Gala, Metropolitan Museum of Art pa je po njej poimenoval kostumski inštitut. Za svoj prispevek k modi in novinarstvu je pred kratkim prejela priznanje britanske kraljice.

4. Miuccia Prada

Vnukinja Maria Prade, priznanega italijanskega oblikovalca z usnjem, je od leta 1978 iz lokalnega podjetja ustvarila globalni modni imperij. Uspešna poslovna ženska in modna oblikovalka z doktoratom iz politologije poleg znamke Prada vodi tudi Miumiu, ustanovljeno leta 1992, in znamko čevljev Church’s. V zadnjem desetletju je bila večkrat uvrščena med najvplivnejše ženske na svetu, slovi pa tudi po izbranem osebnem slogu.

5. Stella McCartney

Britansko oblikovalko dobro poznajo tako modni navdušenci kot okoljski aktivisti. Hči glasbenika Paula McCartneya je svojo znamko zgradila na načelu trajnosti, ki jo še vedno stalno vključuje v svoje kreacije. Stella, diplomantka fakultete Central Saint Martins, je istoimensko znamko ustanovila leta 2001. Poznamo jo po uporabi mode kot sredstva ozaveščanja o varstvu okolja in živali. Svoj trajnostni pristop je od visoke mode razširila na športna oblačila, kjer v sodelovanju z adidasom že desetletje ustvarja trajnostno in estetsko dovršeno športno opremo.

6. Diane von Furstenberg

Ameriška oblikovalka je kreatorka t. i. wrap dress – priljubljene obleke s prišitim pasom, ki ga zavežemo nad popkom. Belgijska oblikovalka pod istoimensko znamko, mnogokrat poimenovano DvF, ustvarja že 50 let. Revija Time jo je leta 2015 označila za modno ikono, svoje znanje in vpliv pa dokazuje z vodilnim položajem v ameriškem združenju modnih oblikovalcev CFDA. Njene kreacije med drugim obožujejo Kate Middleton, Jessica Alba, Madonna in Jennifer Lopez.

7. Vivienne Westwood

Vivienne enačimo s pogumom, neustavljivo drznostjo in brezčasno ustvarjalnostjo. Britanska oblikovalka deluje že od začetka sedemdesetih, do danes pa jo spremlja opazen navdih punk in rok glasbe. V svet mode je s kombinacijo surovega uporništva in visoke mode vnesla nov pogled na vseskozi razvijajočo se estetiko moderne ženske. Westwoodova se udejstvuje tudi zunaj modne industrije – je aktivistka, ki s svojimi kosi in javnim nastopanjem ozavešča o problemu globalnega segrevanja. Svetovna modna industrija jo priznava kot drzno in navdihujočo oblikovalko, ki dokazuje, da pomen mode sega širše od lepega videza.

8. Sarah Burton

Po smrti kultnega oblikovalca Alexandra McQueena je kreativni vodja istoimenske znamke postala Sarah Burton. Sprva znana kot modna oblikovalka in McQueenova desna roka, danes pa večkrat nagrajena poslovna ženska, ki z vnovičnim odkrivanjem estetike moderne ženske in moškega gradi britansko modno industrijo. Kljub številnim nagradam, uvrstitvam med najvplivnejše ljudi na svetu in pohvalam britanskega Fashion Councila jo poznamo kot skromno in delavno žensko z močno vizijo. Njen kreativni opus zajema 20 let modnega udejstvovanja, v njem pa najbolj izstopajo kolekcije iz let 2011 in 2012. Prejemnica nagrade Trailblazer je med drugim oblikovala poročno obleko Kate Middleton.