Vam bo policist vselej napisal kazen za povzročitev nesreče? Obstajajo izjeme!

Magazin 27. Maj 202216:30 0 komentarjev
Prometna nesreča
STA

Zakon načeloma narekuje, da mora policist začeti postopek iskanja povzročitelja v 24 urah po nastanku nesreče, vendar pa je mogoč tudi drugačen razplet.

Prometne nesreče so neljubi del našega vsakdana, ob vse večji gneči na cestah pa pogosto prihaja do nesreč, pri katerih sicer trpi zgolj pločevina – in pa živci udeležencev. Pri takšnih nesrečah le redko na kraj dogodka pridejo policisti, razen ko se udeležencema ali udeležencem ne uspe dogovoriti o krivcu. Tega potem na podlagi prič in dokazov določi policist, ki povzročitelja tudi kaznuje.

Vseeno pa zakon dopušča tudi izjeme, ko policist po prihodu na kraj nesreče povzročitelja ne bo kaznoval s plačilnim nalogom. Kot so za Avto magazin pojasnili na Generalni policijski upravi, se to zgodi v primeru, ko je na vozilih nastala le manjša materialna škoda (nesreče I. kategorije), ko nihče izmed udeležencev ni pod vplivom psihoaktivnih substanc, ko se voznika dogovorita o krivdi, avtomobila pa sta tudi po nesreči tehnično izpravna, registrirana in zavarovana.

Policija le ob telesnih poškodbah

Na policiji ob tem poudarjajo, da naj se vozniki v primeru takih prometnih nesreč vseeno raje sami dogovorijo o krivdi in izpolnijo evropsko poročilo o prometni nesreči. Poleg tega naj za vsak slučaj fotografirajo tudi poškodbe na vozilih, ki so nastale med nesrečo.

Vozniki so na drugi strani dolžni poklicati policijo, če pride do nesreče II., III., ali IV. kategorije, v katerih je prišlo do lažjih ali hujših poškodb enega oziroma več udeležencev nesreče. Seveda pa se manjše posledice, kot so odrgnine ali modrice, med to ne štejejo.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!