Vsakodnevno raztezanje je pomembno za fizično in mentalno zdravje

Magazin 05. Nov 202110:15 0 komentarjev
raztezanje
Profimedia

Večina športov se ukvarja z močjo, vzdržljivostjo, hitrostjo telesa, njegova fleksibilnost in gibljivost pa sta zelo podcenjeni.

Pa vendar je ta zelo pomembna. Ne glede na našo starost ali telesno pripravljenost je raztezanje telesa ključno, če želimo preprečiti izgubo gibljivosti in živeti kakovostno življenje. Vsakodnevno raztezanje naj bi bilo pomembno tako za fizično kot za duševno zdravje. Starejši smo, bolj je raztezanje pomembno, da lahko zaščitimo svojo mobilnost.

Večinoma lahko beremo in poslušamo, da je raztezanje pomembno pred vadbo in po njej, v raziskavi pa je bilo ugotovljeno, da ima raztezanje zjutraj in zvečer številne zdravstvene koristi, lajša lahko mišično napetost, spodbuja boljši spanec in zmanjšuje stres.

Z leti naša telesa izgubijo prožnost. Hrustanec se tanjša, mišice pa se krajšajo in zakrčijo, kar glede na raziskavo vodi do zmanjšane gibljivosti. Mlajši bi seveda s tem v mislih lahko o raztezanju razmišljali kot o dobri preventivi za prihodnost.

Starejši smo, večje težave imamo z mišično napetostjo in bolečinami v hrbtenici. Mišična napetost, ki jo povzroča stres, naj bi imela številne negativne učinke na telo, kar sčasoma lahko telesu povzroči večjo škodo. Z rednim raztezanjem pa lahko poskrbimo za zmanjšanje napetosti v mišicah in preprečimo bolečine v hrbtenici.

Strokovnjaki pravijo, da raztezanje zjutraj razbremeni mišično napetost, ki nastane zaradi spanja, pretok krvi pa pripravi telo na dan. Študija je pokazala tudi, da serotonin, ki se sprosti ob aktivaciji telesa z raztezanjem, izboljša razpoloženje.

Raztezanje zvečer pa potem razbremeni napetosti, ki jim je bilo naše telo podvrženo čez dan, še zlasti koristno je to za ljudi, ki večino dneva presedijo.

Preden se lotite raztezanja, je seveda pomembno, da se poučite o njegovi pravilni izvedbi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!