Zakaj ni dobro pošiljati službenih sporočil ponoči in ob koncih tedna

Magazin 01. Jun 202209:27 0 komentarjev
ženska na računalniku
Profimedia

Pošiljanje službenih mailov med koncem tedna na vas vpliva slabše, kot si mislite. Postavljanje mej je nujno, da preprečimo izgorelost.

Velika težava danes je postavljanje mej med službo in zasebnim življenjem. Povsem običajno je postalo pošiljanje službenih sporočil tudi zunaj delovnega časa, pozno zvečer ali med vikendi.

Ljudje imajo občutek, da morajo bit ves čas na voljo, tisti na drugi strani pa to pogosto od njih tudi pričakujejo. Vendar, postavljanje mej je nujno, da preprečimo izčrpanost in izgorelost. Ne smemo pozabiti na spoštovanje mej. Ljudje jih potrebujemo, sicer se izčrpamo. Meje so način, kako poskrbimo zase. Konec tedna – če seveda ob vikendih nimate delovnega časa – je čas, ko naj bi, če je le mogoče, pustili službeno pošto pri miru in se posvetili sebi in bližnjim.

Pred nekaj časa so na Portugalskem dobili novo zakonodajo in sprejeli nova pravila, po katerih lahko delodajalci dobijo kazni za stike z delavci zunaj uradnih službenih ur.

Vsi potrebujemo mejo med delom in zasebnim življenjem

Študija, opravljena med pandemijo, je pokazala, da je 70 odstotkov delavcev, ki delajo od doma, delalo ob koncih tedna. To je pomenilo več službenih e-poštnih sporočil 24 ur na dan 7 dni v tednu. Strokovnjaki so ugotovili, da so nekateri preverjali svoja e-sporočila tudi sredi noči, ko so se na hitro zbudili.

Pošiljanje e-sporočil zunaj delovnega časa pa ima lahko vrsto negativnih učinkov na prejemnika sporočila in na njegove bližnje.

Postavljanje jasnih meja s kolegi in nadrejenimi je bistveno za zdravje, srečo in produktivnost. Najsrečnejši in najbolj produktivni zaposleni niso vedno na voljo, ampak imajo jasno začrtane meje glede tega, kdaj in kako pogosto preverjajo službeno e-pošto. To ni samo laično opažanje, ampak je podprto z raziskavami.

Študije kažejo, da zaposleni doživljajo večjo tesnobo, zmanjšano kakovost spanca in manjše zadovoljstvo z odnosom, saj jim e-sporočila po delovnem času spodbujajo nenehen občutek, da bi sporočilo iz službe lahko prispelo v vsakem trenutku – ne glede na čas dneva ali dan v tednu.

Raziskovalec Bill Becker iz Virginia Tech je to poimenoval “predhodni stres” – občutek, da ste vedno pripravljeni prejeti službeno e-pošto po delovnem času, tudi če ta nikoli ne prispe. Presenetljivo je njegova študija pokazala, da ni bil samo zaposleni tisti, ki je doživel negativne učinke na zdravje, ker se nikoli ni mogel odklopiti od dela; enake negativne posledice so doživeli tudi tisti, ki so sporočilo prejeli. Prejemnik ima sicer nadzor nad tem, ali preverja e-pošto ob koncu tedna ali ne. Vendar mu je mnogo lažje, če ve, da jih šef takrat ne pošilja.

Maura Thomas, trenerka produktivnosti, svojim strankam pogosto pove, da včasih najboljše, kar lahko storite za svoje delo, ni delo. Njene stranke ji včasih rečejo: “Da, ob koncu tedna res ne delam, odgovorim le na nekaj e-poštnih sporočil.” A to je napaka v razmišljanju: e-pošta je prav tako delo. In ohranja vaš um vpleten v vaše poklicne odgovornosti in vam preprečuje, da bi se sprostili. In tudi če vam ni mar za sprostitev, upravljanje e-pošte ob koncu tedna preprečuje potrebno distanco in svež pogled, ki ga ta lahko prinaša. Ko smo tesnobni, preutrujeni in pod stresom, ne moremo biti produktivni in kreativni.

Naša glavna prioriteta bi morala biti vedno skrb za um, telo in dušo, da nam ti lahko dobro služijo. To pomeni, da si vzamemo tudi čas za družino in prijatelje, pojemo zdrave obroke ter si privoščimo dovolj počitka. To je edini način, da v službi čez teden lahko potem damo vse od sebe.

Ustvarjanje jasnih komunikacijskih smernic je ključni korak pri pomoči delavcem, da se resnično ”odklopijo” ob večerih, vikendih in med počitnicami.

Povzeto po: Forbes

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!