Znanstveniki s Harvarda: “Nezemljani so morda res med nami”

Magazin 17. Jun 202404:50 0 komentarjev
Razstavni eksponat v muzeju v Roswellu, ZDA
Razstavni eksponat v muzeju v Roswellu, ZDA (Foto: PROFIMEDIA)

Verjetnost, da med nami prebivajo pripadniki civilizacij, ki niso človeškega izvora, znanstveniki ocenjujejo na dokaj velikih 10 odstotkov.

Teorije o tem, da med nami na našem planetu živijo Nezemljani ali pripadniki civilizacij, ki niso človeškega izvora, že dolgo krožijo po internetu.

Do zdaj so te teorije bile skoraj izključno domena teoretikov zarot in bolj ali manj zanesljivih žvižgačev, zdaj pa so idejo prvič resno obravnavali tudi znanstveniki in s svojo teorijo, imenovano “kriptoterestrijska hipoteza”, vznemirili javnost.

Skupina treh raziskovalcev s Harvarda in univerze v Montani je namreč v svoji študiji zapisala, da možnosti, da naš planet obiskujejo, raziskujejo ali med nami celo živijo pripadniki tuje, nečloveške civilizacije, “ne bi smeli kar tako zavrniti”, piše portal IFL Science. Še več, verjetnost, da so med nami, so “na podlagi vseh razpoložljivih podatkov” ocenili kot “10-odstotno”, kar je precej visoka verjetnost.

So “skriti Zemljani” napredni ljudje, potomci dinozavrov ali Nezemljani?

Tim Lomas in Brendan Case z univerze Harvard ter Michael Paul Masters iz univerze v Montani se v študiji ukvarjajo s tako imenovanimi kriptoterestrialci.

Ti nimajo prav nič opraviti s kriptovalutami, pač pa njihovo poimenovanje izhaja iz besede “kripto” ali “crypto”, ki pomeni “skrit” in “terestrial”, ki pomeni “zemeljski” ali “Zemljan”, torej “skriti Zemljani”. Ta zajema precej nenavadno množico inteligentnih bitij, skritih na Zemlji oziroma pod njeno površino, ali/in v njeni bližnji okolici, na primer na Luni ali v oceanih.

Po mnenju avtorjev so ti skrivni prebivalci Zemlje morda dejansko odgovorni za mnoge neidentificirane zračne pojave (NZP), ki jih običajno pripisujejo Nezemljanom. Eni izmed teh kriptoterstrialcev bi lahko bili pripadniki “starodavne tehnološko napredne človeške civilizacije, ki je bila v veliki meri že davno uničena (npr. zaradi poplav), vendar v obliki ostankov še naprej obstaja”.

Pri tem avtorji študije navajajo nekdanjo asistentko Alberta Einsteina, doktorico Shirley Wright, ki je trdila, da sta bila s svojim slavnim šefom povabljena k pregledu “bioloških entitet”, ki so jih pridobili ob domnevni nesreči NLP v Roswellu leta 1947. V govoru leta 1993 je Wright dejala, da so bili piloti “samo ljudje, vendar v napredni obliki”, in da njihova vrsta “prebiva pod zemljo na našem planetu”. Ti preživeli starodavni nadljudje se morda skrivajo v vulkanih ali globoko pod oceanom, je dejala nekdanja asistentka slavnega fizika.

Druge podvrste kriptoterestrialcev lahko vključujejo visoko razvite nečloveške primate ali celo plazilce, potomce inteligentnih dinozavrov, ki svoje leteče naprave skrivajo pod zemeljskim površjem, natančneje pod nekaterimi gorami. Kot dve takšni lokaciji sta v študiji omenjena mehiški vulkan Popocatepetl in kalifornijska gora Shasta, ki sta pogosto omenjena kot točki, kjer pogosto prihaja do opažanj NLP.

Poročila mornarjev (tako civilnih kot vojaških) o neidentificiranih predmetih, ki letijo z neverjetno hitrostjo in se lahko tudi potopijo, pa so spodbudila ugibanja, da nekateri od teh kriptozemljanov morda dejansko prebivajo v oceanih. O enem takih poročanj smo nedavno pisali tudi mi.

“Skriti vsem na očeh”

Avtorji navajajo tudi trditve kontroverznega harvardskega astrofizika Avija Loeba – ki pri študiji ni sodeloval – češ da je Luna morda v resnici kriptoterestrialna baza in da na njej domuje veliko teh čudnih bitij in njihovih neverjetnih vesoljskih plovil.

Raziskovalci pravijo, da se inženirji, ki so ustvarili večino NLP, morda skrivajo med nami, ljudmi, “vsem na očeh”. In to so morda Nezemljani, ki so obvladali umetnost mešanja z ljudmi, bodisi da prevzemajo našo podobo ali pa so v preteklosti uspešno ustvarili potomce z našo vrsto.

Študija, kljub temu da so jo napisali znanstveniki ugledne univerze, po pisanju NFL Science zveni precej neprepričljivo. Tega se menda zavedajo tudi avtorji, saj so zapisali, da “čeprav bo večina znanstvenikov na to zamisel verjetno gledala skeptično, je narava nekaterih NZP takšna, da menimo, da te možnosti ne bi smeli kar naenkrat zavrniti”. Priznavajo tudi, da sami menijo, da je obstoj kriptozemljanov “malo verjeten” – vendar ne nemogoč in podajajo že omenjeno oceno desetodstotno verjetnost, da v resnici obstajajo.

Študija je bila sprejeta za objavo v reviji Philosophy and Cosmology, ni pa še bila recenzirana.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!