Tožilstvo dokazuje, da je kavaški klan ugrabljenega Božića odpeljal na Gorenjsko

Črna kronika 25. Nov 202213:33 0 komentarjev
Sodišče sodniki kladivo
Fotografija je simbolična. (Tina Kosec/BOBO)

Na sojenju domnevnim pripadnikom t. i. kavaškega klana v Kopru je tožilstvo poskušalo dokazati, da so ugrabljenega Danijela Božića peljali iz Ankarana, kjer je izginil, do Okroglega pri Kranju, kjer so ga našli mrtvega. Danes so na posnetkih avtocestnih nadzornih kamer iskali avtomobila, v katerih so odkrili sledi Božićevih oblačil.

Na sojenju domnevnim pripadnikom t. i. kavaškega klana v Kopru je ta teden tožilstvo poskušalo dokazati, da so ugrabljenega Danijela Božića peljali iz Ankarana, kjer je izginil, do Okroglega pri Kranju, kjer so ga našli mrtvega. Danes so na posnetkih avtocestnih nadzornih kamer iskali avtomobila, v katerih so odkrili sledi Božićevih oblačil.

Na okrožno sodišče v Kopru, kjer poteka sojenje zaradi ugrabitve Božića, je tudi danes prišel samo eden od treh obtožencev, Klemen Kadivec. Črnogorskega državljana Bojana Stanojevića ni bilo na sodišču od aprila, ko so ga izpustili iz pripora. Dragan Čikojević se je spet opravičil zaradi službenih obveznosti. Na sodišče danes ni prišla niti povabljena priča.

Preverjali avtocestne nadzorne kamere

Tožilstvo je za današnji narok priskrbelo dodatne posnetke Darsovih nadzornih kamer. Na njih so iskali, ali sta se 19. novembra 2019 peljala s Primorske na Gorenjsko volkswagen in opel, v katerih je Nacionalni forenzični laboratorij našel sledi Božićevih in Stanojevićevih oblačil. Posnetki niso bili izrezani, ampak so na sodišču predvajali vse, kar so kamere posnele v času, ko bi po mnenju tožilstva avtomobila lahko peljala mimo.

Na prejšnjem naroku je strokovnjakinja Nacionalnega forenzičnega laboratorija predstavila primerjavo vlaken, ki so jih našli v dveh avtomobilih, z oblačili umorjenega in obtoženega. Vzorci so se ujemali, tako bunda in hlače pokojnega z vzorci iz prtljažnika avtomobila kot pulover in hlače obtoženega z vlakni z zadnjega sedeža avtomobila.

Obramba je ugovarjala, češ da veliko ljudi kupuje podobna oblačila. Podvomila je tudi v to, da ima laboratorij ustrezne akreditacije za takšne preiskave.

Tožilstvo je že prej dokazovalo, da so obtoženci najeli omenjena avtomobila pri ljubljanskem podjetju in nato zahtevali izbris podatkov o opravljenih vožnjah z GPS naprav.

Božić umorjen pred skoraj natanko tremi leti

Božića so nazadnje videli 15. novembra 2019 v Ankaranu, kamor je pripeljal Žarka Tešanovića in Klemna Kadivca. Tam jih je pričakal Stanojević, ki naj bi skupaj s Kadivcem napadel Tešanovića. Dogajanje so opazili mimoidoči in obvestili policijo, ki je Stanojevića in Kadivca prijela. Drugi člani združbe naj bi medtem po ugotovitvah tožilstva naložili Božića v drug avto in ga odpeljali na Okroglo k Čikojeviću.

Pred tem naj bi iz Čikojevićeve hiše izginila pošiljka droge, vredna več kot milijon evrov. Ugrabitev in umor naj bi bila maščevanje za krajo droge iz rok kriminalne združbe, znane kot kavaški klan.

Božića so dva tedna po domnevni ugrabitvi našli mrtvega v gozdu blizu Čikojevićeve hiše. Postopek zaradi umora poteka v Ljubljani. Nacionalni preiskovalni urad je specializiranemu tožilstvu ovadil osem ljudi. Specializirano tožilstvo je julija na ljubljanskem okrožnem tožilstvu zahtevalo sodno preiskavo. Te še niso uvedli, ker še niso zaslišali vseh osumljenih. Nekateri od njih so v tujini.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!