GZS proti tridnevni bolniški brez potrdila: izkoriščali naj bi jo za dopust

Gospodarstvo 07. Sep 202213:34 0 komentarjev
Nadomestilo za bolniško odsotnost
PROFIMEDIA

Slovenska gospodarska zbornica nasprotuje ponovni uvedbi pravice do tridnevne bolniške odsotnosti brez ustreznega potrdila, ki ga izda osebni zdravnik. Kot so pojasnili v pozivu ministrstvu za zdravje, so namreč za časa veljavnosti tega ukrepa med zadnjim izbruhom epidemije podjetja sporočala mešane odzive, saj se je v času praznikov, trgatev in šolskih počitnic koriščenje ukrepa znatno povečalo.

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je na ministrstvo za zdravje naslovila predloge dopolnil in sprememb predloga nujnih ukrepov za interventni zakon za zajezitev širjenja in blaženje posledic epidemije na področju zdravstva. Na GZS v prvi vrsti nasprotujejo ponovni uvedbi pravice do tridnevne bolniške odsotnosti brez ustreznega potrdila o upravičeni odsotnosti, ki ga izda osebni zdravnik.

“Takšen ukrep je bil oblikovan predvsem z namenom razbremenitve primarnega zdravstva v času nenadnega izbruha epidemije covida-19, ko se na to ni bilo mogoče prilagoditi oziroma pripraviti,” so zapisali v pozivu gospodarske zbornice in poudarili, da sami ne vidijo nobene potrebe po ponovni uvedbi takšnega ukrepa. Poleg tega so dodali, da so v času veljavnosti tega ukrepa od podjetij dobili mešane odzive. Podjetja namreč, tako GZS, niso poročala o večjih koristih za delodajalce, temveč so prav nasprotno nekatera navajala, da so se zaradi ukrepa znašla v težavah, saj so denimo v času trgatev, praznikov in šolskih počitnic zaznala povečano koriščenje ukrepa.

GZS je podprla ponovno uvedbo ukrepa kritja stroškov prostovoljnega cepljenja proti sezonski gripi ter predlagala ponovno uvedbo ukrepa pomoči za nakup hitrih antigenskih testov na koronavirus za samotestiranje. Predlagala pa je tudi subvencioniranje nakupa zaščitne opreme ter se zavzela za ponovno uveljavitev ukrepa nadomestila plač delavcem zaradi karantene na domu ali nemožnosti opravlja dela zaradi višje sile zaradi obveznosti varstva, ustavitve javnega prevoza ali zaprtja mej.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!