Prvi mož OMV: Avstrija še ni pripravljena na embargo na ruski plin

Gospodarstvo 05. Maj 202217:04 0 komentarjev
OMV
PROFIMEDIA

Avstrijski energetski velikan OMV namerava do leta 2030 še naprej veliko vlagati v proizvodnjo nafte in plina, je dejal prvi mož OMV Alfred Stern v pogovoru za avstrijski časnik Kurier. Prepričan je, da je plin kot prehodna tehnologija ključen za zeleni prehod.

Alfred Stern je v luči morebitnega embarga EU na rusko nafto in plin podčrtal, da se OMV na kratek rok ne umika iz projektov pridobivanja teh energentov. “Od 3,5 milijarde evrov letno vlagamo 1,6 milijarde evrov v raziskovanje in proizvodnjo,” je dejal.

“Ne izstopamo iz energije, počasi izstopamo le iz nafte in plina,” je dejal Stern. Poudaril je, da Avstrija ni pripravljena na embargo na ruski plin in da bi takšna poteza ustavila del avstrijskega gospodarstva. Tudi zato se z ruskim Gazpromom dogovarjajo o načinu plačila, ki bi bil v skladu s sankcijami proti Rusiji. Na drugi strani pa se skladišča plina polnijo. “Trenutno smo na 30 odstotkih,” je dejal Stern. Odpoved ruskemu plinu bi, kot svari, pomenila tudi višje cene. “Nič več plina iz Rusije in nizke cene, to ne gre skupaj,” je dejal.

Plin, ki ga OMV pridela na Norveškem, trenutno prodaja Nemčiji. “A našo prodajno logistiko smo preoblikovali in sedaj prodajamo le še kratkoročno, da bi imeli v nujnem primeru dostop do tega plina. Potrebovali pa bi še dostop do kapacitet plinovodov,” je izpostavil. Tudi embargo na rusko nafto bi Avstrija občutila, čeprav OMV v svojih rafinerijah ne predeluje več ruske nafte. “Rusija proizvede 10 milijonov sodov dnevno, to je desetina svetovne proizvodnje, 50 odstotkov gre v izvoz,” je izpostavil Stern. “To je občutna količina,” je poudaril in dodal, da gre tudi v prihodnje računati na visoke cene nafte.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!