Sojenje desetletja v Silicijevi dolini: Elizabeth Holmes presenetila na sodišču

Gospodarstvo 20. Nov 202120:03 0 komentarjev
Elizabeth Holmes na sodišču
Peter DaSilva/REUTERS

Ustanoviteljica podjetja Theranos in nekoč najmlajša milijarderka na svetu Elizabeth Holmes je presenetila, ko se je v petek pojavila na sodišču. Zaradi obtožb, da je investitorje, zdravnike in paciente ogoljufala za milijone ameriških dolarjev, ji grozi 20 let zaporne kazni. Gre za sojenje desetletja v Silicijevi dolini.

Podjetnica Elizabeth Holmes je v ospredju sojenja desetletja v Silicijevi dolini. Ustanoviteljica podjetja Theranos in nekoč najmlajša milijarderka na svetu je obtožena goljufije.

Investitorje, zdravnike in paciente naj bi ogoljufala za milijone ameriških dolarjev s tem, ko je obljubljala revolucijo v diagnostiki, kljub temu da realnost v njenem podjetju ni kazala na to, da so te obljube izvedljive.

Ideja Holmes in njenega podjetja Theranos je bila razviti metodo, s katero bi lahko z majhno količino odvzete krvi iz prsta pacienta izvedli veliko število laboratorijskih preiskav. Tehnologijo, ki bi omogočala ogromno število laboratorijskih preiskav, so želeli čim bolj zmanjšati, da bi jo vsak lahko uporabljal v svojem domu. Domnevno revolucionarna tehnologija pa se je na koncu izkazala za nedelujočo.

Podjetnica je tako obtožena lažnih trditev o svojem podjetju in njihovih uspehih, grozi pa ji 20 let zaporne kazni.

Kaj je povedala na sodišču?

37-letna Holmes je v petek presenetila ameriško javnost, ko se je pojavila na sodišču in pričala sebi v obrambo.

Najprej je opisala, kako je predčasno zaključila študij na univerzi v Stanfordu in ustanovila podjetje Theranos. Opisala je, kako je njeni ekipi uspel očiten tehnološki preboj in dejala, da je globoko verjela v tehnologijo, ki so jo razvijali, poroča BBC.

“S skupinami strokovnjakov in inženirjev smo delali leta, da bi čim bolj zmanjšali vse tehnologije v laboratoriju,” je opisala podjetnica. Holmes je zanikala krivdo v vseh devetih obtožbah goljufije in dveh obtožbah zarotniškega delovanja.

Njeni odvetniki so zatrdili, da nekdanja milijarderka ni imela namena goljufati, ampak je le “naivno podcenjevala” izzive, s katerimi se je soočalo njeno podjetje.

Elizabeth Holmes na sodišču
Peter DaSilva/REUTERS

Med dvomesečnim sojenjem so porotniki v Kaliforniji poslušali pričevanja več kot dvanajst prič tožilstva. Med njimi so tudi pacienti in vlagatelji, ki pravijo, da jih je Holmes ogoljufala.

Propad podjetja eden največjih korporativnih škandalov

Na vrhuncu delovanja je bila vrednost podjetja Theranos ocenjena na 9 milijard ameriških dolarjev (danes je to 7,6 milijard evrov), podjetnici pa je k investiranju v podjetje uspelo prepričati tudi medijskega mogotca Ruperta Murdocha. Leta 2013 je bila Holmes na vrhu sveta: bila je na številnih naslovnicah revij, mediji pa so jo označili za najmlajšo milijarderko in “naslednjega Steva Jobsa“.

Leta 2015 pa je žvižgač razkril, da njena tehnologija v bistvu ne deluje in začel se je padec po Silicijevi dolini. Do leta 2018 je podjetje propadlo v korporativnem škandalu, ki velja za enega največjih v moderni zgodovini Združenih držav Amerike.

Sojenje se je začelo septembra in bo predvidoma zaključeno do prihodnjega meseca.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!