Buren odziv Britancev: iz kultnih otroških knjig umaknili spol, raso in videz

Kultura 26. Feb 202318:40 8 komentarjev
Matilda
PROFIMEDIA

Ponatis kultnih otroških knjig Roalda Dahla, iz katerih so v luči politične korektnosti umaknili ali spremenili omembo spola, rase in zunanjega videza, je med Britanci sprožil buren odziv.

Britance je pred dnevi razburilo poročanje časnika The Telegraph, ki je razkril, da je ponatis priljubljenih kultnih otroških knjig Roalda Dahla iz leta 2022 drugačen od originala. Založba Puffin je namreč zgodbe spremenila in iz njih – domnevno, da ne bi užalila bralcev – umaknila oziroma spremenila omembo spola, rase in fizičnega videza.

Kot so zapisali novinarji Telegrapha, so zgodbe prilagodili “sodobnim občutljivostim”. Besede, ki zadevajo denimo težo, mentalno zdravje, nasilje, spol in raso, so odstranili ali spremenili. “Možje” so postali “ljudje”, veliko likov pa se je iz moških spremenilo v ženske.

Iz knjige o Matildi so odstranili omembo pisatelja Rudyarda Kiplinga, za katerega danes vemo, da je bil kolonialist, rasist in antisemit, ter ga nadomestili s feministično pisateljico Jane Austen, piše Telegraph. Liki, ki so bili debeli, so postali ogromni, beseda “črn” pa je izvzeta, tudi ko se ni nanašala na raso. Gospa Gravža iz zgodbe Gravža – katere rdeča nit je, da sta glavna lika neprijetnega, celo odurnega videza – naenkrat ni več grda.

Na tak način je založba posegla v več Dahlovih zgodb, kar pa večini Britancev, ki so jim Dahlove zgodbe sooblikovale otroštvo, ni pogodu.

Roald Dahl knjige
PROFIMEDIA

Oglasila sta se tudi premier in kraljica

Med tistimi, ki so kritizirali “retuširanje” Dahlovih del, je tudi britanski premier Rishi Sunak. Po njegovih besedah je pomembno, da književna dela ohranimo v svoji prvotni obliki. Svoje je v četrtek v nagovoru pisateljem in izdajateljem pridala tudi kraljica Camilla: “Prosim ostanite zvesti svojemu poslanstvu, neomajni proti tistim, ki želijo zatreti svobodo vašega izražanja ali omejevati vašo domišljijo,” je dejala, pri čemer je po poročanju britanskih medijev zagovarjala Dahlove prvotne različice zgodb.

Podoben odziv na spremembe najbolj priljubljenih otroških zgodb je imela večina britanske javnosti, zato se je založba Puffin uklonila pritiskom in sporočila, da bo konec leta 2023 poleg teh novih poobjavila še 17 originalnih izdaj Dahlovih knjig.

“S tem, ko bomo izdali obe različici, bomo bralcem omogočili, da sami izberejo, kako bodo izkusili magične, čudovite zgodbe Roalda Dahla,” je za Reuters povedala Francesca Dow, direktorica otroške sekcije založbe Penguin Random House, pod okriljem katere deluje tudi založba Puffin.

Mnogo Dahlovih zgodb prikazuje odbijajoče odrasle like, s katerimi se morajo otroci na tak ali drugačen način spopasti. Zabavni opisi odraslih antagonistov, denimo ravnateljice Volovškar v Matildi, so desetletja razveseljevali mlade bralce.

Kultne otroške klasike, kot so denimo Matilda, Čarli in tovarna čokolade, Čarovnice, Gravža, Veliki dobrodušni velikan in Čudoviti lisjak, je britanski pisatelj napisal v 60., 70. in 80. letih prejšnjega stoletja. V zadnjih letih so mnogi Dahla kritizirali zaradi antisemitizma, mizognije in rasizma.

Matilda
PROFIMEDIA

Leta 2020 se je na ameriško igralko Anne Hathaway usul val kritik, ker je imela čarovnica, ki jo je igralka upodobila v filmski različici Dahlove knjige Čarovnice, na roki tri podaljšane prste, na nogi pa prstov ni imela. Nekateri, predvsem tisti z manjkajočimi udi, so njeno odločitev, da pristane na takšen prikaz, označili za neobčutljivo in nekorektno. Hathaway se je tedaj tudi javno opravičila.

Anne Hathaway
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje