Akos: TV3 mora prenehati z izzivanjem rasnega sovraštva

Slovenija 06. Jul 202115:37 > 16:29 0 komentarjev
Akos: Norma in Bernard Brščič
Žiga Živulović jr. /BOBO

Agencija za komunikacijska omrežja RS je v postopku inšpekcijskega nadzora televizijskemu programu TV3 naložila, da preneha spodbujanje rasne neenakopravnosti ter izzivanje rasnega sovraštva in nestrpnosti.

Norma Brščič je v januarski oddaji Faktor na TV3 izrazila sporna stališča do večvrednosti oziroma manjvrednosti nekaterih ras.

Na Agenciji za komunikacijska omrežja RS (Akos) so ugotovili, da je “voditeljica neupravičeno v vprašanje vključila lastno vrednostno sodbo, ki jo je na način spodbujanja rasne neenakopravnosti neutemeljeno izpeljala iz nekaterih predhodno, izven znanstvenega konteksta, in le znotraj njega lahko tudi pogojno relevantnih, nanizanih postavk”. Dodali so, da je voditeljica na koncu stopnjevala svoj govor do te mere, da njene izrazito žaljive in diskriminatorne besede izzivajo sovraštvo ter nestrpnost na osnovi rasne pripadnosti.

Opozorili so, da takšen provokativni, negativni in družbeno nesprejemljivi govor, ki deluje pod pretvezo prevpraševanja meja svobode govora, služi spodbujanju rasne neenakopravnosti in je v avdiovizualni medijski storitvi prepovedan. “Takšen razdiralni govor v ničemer ne prispeva k obveščanju javnosti o vprašanjih javnega interesa,” je poudaril Akos.

Društvo novinarjev Slovenije je januarja zaradi oddaje Normo Brščič in odgovornega urednika TV3 Tomaža Taškarja tudi kazensko ovadilo. “V društvu novinarjev smo na strani svobode izražanja, vendar pa gre v tem primeru za grobo zlorabo te pravice. Ker se zavzemamo za zaščito kakovostnih medijskih vsebin, novinarske etike, profesionalnih standardov, spoštovanja človekovih pravic in temeljne dostojnosti, smo se v tem primeru odločili prevzeti najbolj aktivno vlogo pri preprečevanju razširjanja sovraštva in nestrpnosti v naši družbi tudi s pravnimi sredstvi,” so zapisali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!