Anže Erbežnik v odstopni izjavi ministru očita nepoznavanje prava EU

Slovenija 21. Jul 202108:51 > 21:22 0 komentarjev
Anže Erbežnik
Žiga Živulovič jr./BOBO (Anže Erbežnik)

Anže Erbežnik, ki je odstopil s funkcije državnega sekretarja na pravosodnem ministrstvu, je v odstopni izjavi, objavljeni v Delu, med drugim komentiral vprašanje imenovanja evropskih delegiranih tožilcev, pri čemer po njegovem na ministrstvu stremijo k prikrivanju lastnih napak.

Anže Erbežnik, ki je s funkcije državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje odstopil 19. julija, je v odstopni izjavi, ki je objavljena v Delu, zapisal, da je razlog za njegov odstop “nezmožnost strokovnega dela na način spoštovanja prava EU, vladavine prava in pravne države ter človekovih pravic”.

Kot je pojasnil v odstopni izjavi, ga je pravosodni minister Marjan Dikaučič na funkcijo povabil z obljubo “jasnih pisnih pristojnosti na področju prava EU in kazenskega prava ter glede predsedovanja EU in vodenja zakonodajnih pogajanj posamičnih instrumentov EU, kar se nikoli ni materializiralo ter pisnih pooblastil nisem prejel”.

“Evropska unija je v resni eksistenčni krizi, ki se kaže na primer na področju pravosodja skozi konflikte med Sodiščem EU in nekaterimi nacionalnimi ustavnimi sodišči, različno pojmovanje 4. člena PEU glede koncepta nacionalne identitete in vladavine prava, pogojevanje izplačil z vladavino prava itd. Predsedovanje v takšnih okoliščinah ni in ne more biti tehnično predsedovanje, temveč resno vsebinsko predsedovanje poskusa rešitve teh vprašanj, saj je od tega lahko odvisen nadaljnji obstoj te zveze,” je utemeljil Erbežnik.

“Žal ugotavljam, da politično vodstvo ministrstva (minister) nima osnovnega znanja prava EU,” je dodal in izpostavil, da se uprava ministrstva iz ministra celo norčuje, na primer z navedbami ob robu sestankov v Bruslju, kot je “ne ve veliko, ima pa veliko srce”. Po njegovem uprava vodi ministrstvo in vodstvo (ministra) ter ne obratno.

Erbežnik je v odstopni izjavi prav tako komentiral vprašanje imenovanja evropskih delegiranih tožilcev, pri čemer po njegovem na ministrstvu stremijo k prikrivanju lastnih napak, denimo s cenzuriranjem pravnih obrazložitev medijem in drugim deležnikom. Izpostavil je tudi prepletanje “zasebnih interesov in pravnih sporov vodstva (ministra) s posameznimi odločitvami ministrstva (npr. glede notarskih mest).”

Dikaučič Erbežnikove očitke zavrnil

Minister za pravosodje Dikaučič je v torek navedel, da “imata z Erbežnikom različne poglede glede vodenja resorja in vloge državnega sekretarja, zato je ta odstopil”. Danes pa je za Televizijo Slovenija očitke, ki jih je v odstopni izjavi navedel Erbežnik, označil za neresnične in jih je v celoti zavrnil. “Bi pa dejal, da očitki največ povedo o avtorju samem. Seveda pa naj poudarim tudi dejstvo, da očitno Erbežniku ni bilo pogodu, da ministrstvo vodi minister,” je dejal pravosodni minister.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!