Državni sekretar na pravosodnem ministrstvu Erbežnik odstopil

Slovenija 19. Jul 202120:50 > 20. Jul 2021 10:23 0 komentarjev
Anže Erbežnik
Žiga Živulovič jr./BOBO

Anže Erbežnik je odstopil z mesta državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje, na katerega je bil imenovan pred manj kot mesecem dni.

Državni sekretar na pravosodnem ministrstvu Anže Erbežnik je odstopil, so na ministrstvu za pravosodje danes potrdili informacijo, ki so jo včeraj neuradno pridobili na 24ur.com. Minister za pravosodje Marjan Dikaučič je za STA navedel, da “imata z Erbežnikom različne poglede glede vodenja resorja in vloge državnega sekretarja, zato je ta odstopil”. Na ministrstvu je vztrajal manj kot mesec dni. Vlada ga je imenovala 21. junija, delo pa je začel opravljati s 1. julijem.

Po nekaterih informacijah minister za pravosodje Dikaučič ni upošteval Erbežnikove želje, da bi bil navzoč na vseh pomembnih dogodkih. Sodu naj bi dno izbilo to, da ga naj Dikaučič ne bi povabil na neformalni pogovor s komisarjem EU za pravosodje Didierjem Reyndersom, kar naj bi Erbežnika močno razburilo. Menda naj bi celo zahteval razrešitev ministra za pravosodje Dikaučiča.

Erbežnik je bil v preteklosti kandidat za številna pomembna mesta. Predsednik republike Borut Pahor ga je predlagal za ustavnega sodnika, vendar s predlogom ni uspel. V državnem zboru je namreč dobil 44 glasov, kar je dva premalo za izvolitev. Potegoval se je tudi za sodnika EU v Luksemburgu, pri tem dobil podporo vlade, a ga predsednik republike na to mesto ni predlagal.

Ob Erbežnikovih kandidaturah je bilo sicer tako s strani njegovih kolegov kot opozicije slišati oceno, da je precej konfliktna oseba. Navajali so, da se je na dosedanje zavrnitve kandidatur odzval precej agresivno: z diskreditiranjem odločevalcev, izpodbijanjem postopkov in z ustavnimi pritožbami.

Marjan Dikaučič je posle od svoje predhodnice Lilijane Kozlovič, ki je kot ministrica za pravosodje zaradi razveljavitve postopka izbire evropskih delegiranih tožilcev 27. maja odstopila, prevzel pred dobrim mesecem dni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!