Biser Gorenjske bodo zaščitili z zapornicami in precej dražjim parkiranjem

Slovenija 12. Jun 202413:02 9 komentarjev
Aljažev dom
Foto: N1

Po večletnih prizadevanjih za ureditev prometnega kaosa v dolini Vrata se uveljavitev novega režima z zapornicami načrtuje letošnjo jesen. Manj prometa kot v minulih letih pa v dolini pričakujejo že poleti, saj bo parkiranje v dolini precej dražje kot v Mojstrani, od koder bo na voljo brezplačen prevoz v Vrata.

Za ureditev prometa v dolini Vrata je že več let v načrtu izgradnja obračališča in zapornice, pri čemer bi bila motornim vozilom vožnja v dolino mogoča le, če parkirna mesta niso v celoti zasedena. Zaradi različnih zapletov se je vzpostavitev sistema z zapornicami zavlekla. Tudi lansko jesen, ko so bile zapornice vendarle postavljene, jih tako še niso mogli dati v uporabo. Pred tem je treba urediti še obračališče in drugo infrastrukturo.

Na Direkciji RS za infrastrukturo so pojasnili, da je pogodba z izbranim izvajalcem v podpisovanju. Dela zajemajo obračališče skupaj z javno razsvetljavo, tehnični del parkirnega sistema z dodatno blagajno v Vratih, sistem obveščanja o zasedenosti parkirišč z LCD-zasloni in prestavitev kamere sistema zaradi nadzora nad zapornicami.

Dela naj bi stekla v teh dneh, rok izvedbe pa je 45 dni, tako naj bi bila predvidoma končana konec julija. Čeprav bo potrebna infrastruktura sredi poletne sezone že zgrajena, pa je ne bodo začeli takoj uporabljati. Novi prometni režim bodo vzpostavili šele po končani turistični sezoni septembra, da ne bi z nepreizkušenim sistemom nehote povzročili prometnega kolapsa. Načrtovani sistem želijo najprej temeljito testirati, odpraviti morebitne pomanjkljivosti in ga optimizirati do prihodnje glavne turistične sezone.

Podeželje
Mojstrana (Foto: PROFIMEDIA)

V letošnji poleti sezoni bo tako prometni režim takšen kot lani. Obiskovalci bodo prek elektronskih prikazovalnikov v Mojstrani obveščeni o zasedenosti parkirnih mest v Vratih in se bodo namesto za vstop v dolino z osebnim vozilom lahko odločili za javni prevoz, ki ga bo organizirala občina.

Kranjskogorska županja Henrika Zupan je prepričana, da bodo že poleti prometne razmere boljše kot v minulih letih. Država je namreč občini s stvarno služnostjo podelila pravico za zakonito upravljanje zemljišč v dolini Vrata. To pomeni, da bo občina lahko poskrbela za pobiranje parkirnine in organizirala rediteljsko službo, ki bo v Vratih usmerjala promet in skrbela, da bodo parkirni prostori pravilno zasedeni.

“Parkirnina v dolini Vrata bo občutno dražja kot v Mojstrani, saj želimo na ta način obiskovalce odvrniti od vstopa v dolino z lastnim prevozom in jih spodbuditi k uporabi brezplačnega avtobusnega prevoza,” je pojasnila županja in povedala, da se o višini parkirnine še pogovarjajo. V načrtu je, da bi prva ura in druga ura parkiranja stali štiri evre, nato pa po različnih stopnjah naprej, tako da bi celodnevno parkiranje stalo 25 evrov. Na parkirišču, ki so ga v Mojstrani zgradili prav za potrebe doline Vrata, je parkirnina 80 centov na uro.

Občina bo od 15. junija do 15. septembra organizirala linijski prevoz v Vrata. V juniju bo organiziranih pet prevozov v dolino in nazaj dnevno, med glavno sezono pa bo od ponedeljka do četrtka po osem prevozov na dan ter od petka do nedelje 12. Prvi avtobus bo v dolino odpeljal potnike ob 4. uri zjutraj, zadnji pa jih bo odpeljal nazaj v Mojstrano v večernih urah. Vse urnike prevozov bomo objavili na spletnih straneh in jih posredovani Planinski zvezi Slovenije ter društvom, da bodo obiskovalci z njimi pravočasno seznanjeni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje