“Blišč pogorišč”: s tem sloganom vabijo na ogled požganega Krasa

Slovenija 24. Avg 202214:01 3 komentarji
požar kras
Jan Gregorc/N1

Konec julija je na Krasu divjal velik požar, ki je uničil 3.600 hektarjev gozdov in drugih zemljišč. Lokalna turistična organizacija pa zdaj z besedami "blišč pogorišč" vabi na ogled pogorišča. Kot pravi, so kontroverzni slogan izbrali namenoma, saj želi pomagati zaposlenim v turizmu.

Javni zavod za turizem Občine Miren – Kostanjevica je na spletnih straneh Slovenske turistične organizacije (STO) objavil novico, v kateri vabi na “varen obisk pogorišč na Krasu, ki ta trenutek ponujajo pretresljive poglede na opustošenje”. Objavo je naslovil z besedami “blišč pogorišč”.

“V vsej tragiki je nova podoba Krasa nekaj posebnega in edinstvenega, že prihodnjo sezono bo pokrajina povsem drugačna. Vabljeni na vodene kolesarske ali pohodniške izlete z dodanimi ogledi pogorišč in podzemnega sveta, ki bodo v spremstvu izkušenih vodnikov za vedno spremenili odnos obiskovalcev do Krasa,” so zapisali v vabilu.

Direktorica javnega zavoda Ariana B. Suhadolnik je za N1 pojasnila, da gre za kontroverzen naslov, s katerim so želeli pritegniti pozornost. Za to so se odločili, da pokažejo, da je “v vsaki tragiki mogoče najti nekaj življenja, da omogočimo nadaljevanje turizma in da naši ponudniki preživijo”.

Kot je dodala, so ljudje takoj po požaru začeli hoditi po pogorišču, ko je bilo še nevarno. Požar je po njenih besedah odkril podobo pogorišča, enakega, kot je bilo v soški fronti. “Zasijala je ta tragična podoba kraškega kamenja in kraških zidov, tudi porušenih, ki res bode v oči. Zato je ta blišč dejansko kontroverzen naslov, ki nekako opozori na to tragiko,” je dodala.

“Mi smo tukaj ostali”

Po njenih besedah so mediji mesec dni ali še več poročali, kako Kras gori in kako je uničeno praktično vse življenje. “Ampak mi smo tukaj ostali. Gostinci so ostali, ponudniki nastanitev so ostali, vodniki morajo preživeti. In mi smo zdaj ponudili varna in vodena doživetja po Poteh miru na Krasu,” je povedala in dodala, da si lahko ljudje ogledajo, kakšna tragedija je požar in kako neizmerna je moč narave.

Posnetek zaslona STO
Posnetek zaslona STO

Na vprašanje, kakšen je turistični obisk na Krasu po uničujočem požaru, ki je prizadel 3.600 hektarjev gozdov in drugih zemljišč, je Suhadolnik odgovorila, da je bilo veliko odpovedi julija in avgusta, zdaj pa se razmere izboljšujejo. “Videti je, da je toliko srčnosti, da se zdaj spet polni. Prihajajo tudi Slovenci. Pozvali smo slovensko javnost, da nam lahko najbolj pomaga z obiskom,” je dejala. Ravno včeraj so imeli po njenih besedah srečanje z deležniki iz turizma, med katerimi pa je veliko stisk in strahov. S tem jim želijo dati upanje, da se bodo ljudje odzvali in jih obiskali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje