Bo delovna skupina rešila težave z vodooskrbo na Krasu?

Slovenija 27. Jul 202218:48 0 komentarjev
Voda iz pipe
PROFIMEDIA

Na ministrstvu za okolje in prostor je danes potekal tehnični sestanek o oskrbi Istre in Krasa s pitno vodo, ki so se ga udeležili predstavniki ministrstva in direktorji vodnogospodarskih podjetij. Govorili so o tekočih ukrepih in o morebitnih srednjeročnih naložbah.

Prisotni so pregledali izvajanje tekočih ukrepov in hidrološko situacijo glede na napoved agencije za okolje in se pogovarjali o možnih interventnih investicijah v srednjeročnem obdobju, ki bi stanje izboljšale že do naslednjega leta. Pri tem so izmenjali mnenja na že pripravljeno projektno dokumentacijo, ki bi po navedbah ministrstva lahko služila kot osnova za pripravo projektov.

Današnjega sestanke so se, kot so na ministrstvu pojasnili, udeležili generalni direktor direktorata za vode in investicije Bojan Dejak, direktor direkcije za vode Roman Kramer ter direktorji Rižanskega vodovoda Koper Martin Pregelj, Kraškega vodovoda Sežana Primož Turšič in Javnega podjetja Kovod Postojna, vodovod, kanalizacija David Penko.

Delovno skupino, ki se bo opredelila do možnih rešitev vodooskrbe slovenske Istre, bodo po napovedih ministrstva formalno ustanovili do konca avgusta. Sestavljali jo bodo predstavniki ministrstva, občin in izvajalcev javnih služb. O ustanovitvi delovne skupine so se pred dnevi dogovorili minister za okolje Uroš Brežan in župani.

Vlada je prejšnji četrtek potrdila interventni ukrep za omilitev pomanjkanja vode v Istri, ki velja do konca avgusta. Med ukrepi je tudi črpanje vode iz Unice in njen prevoz s cisternami do vodarne Rižanskega vodovoda v Cepkih pri Dekanih. V torek je bilo tako na delu devet tovornjakov s cisternami, ki so vodo vozili v slovensko Istro.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!