Bo predlog za črtanje spornih členov zakona o tujcih podpisala poslanka Sukič?

Slovenija 17. Okt 202320:54 11 komentarjev
Nataša Sukič
Nataša Sukič (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Iz odgovora notranjega ministra Boštjana Poklukarja na vprašanje poslanke Levice Nataše Sukič je mogoče razbrati, da predlog sprememb zakona o tujcih, ki naj bi ga vlada potrdila v kratkem, ne bo prinesel črtanja v času Janševe vlade sprejetih spornih členov. "V takšnem primeru bom prvopodpisana pod poslanskim predlogom sprememb zakona o tujcih," napoveduje Sukič.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je na ponedeljkovi seji državnega zbora potrdil, da na ministrstvu pripravljajo predlog novele zakona o tujcih, v katerem pa, kot je dejal, “odpiramo samo del, ki se nanaša na jezikovno znanje zaradi združevanja družin”.

Iz Poklukarjevega odgovora je bilo mogoče razbrati, da ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) ne bo predlagalo črtanja spornih 10.a in 10.b člena zakona o tujcih, o čemer ga je spraševala poslanka Levice Nataša Sukič. Omenjena člena omogočata državnemu zboru, da v primeru spremenjenih razmer na področju migracij razglasi stanje tako imenovane kompleksne krize in ljudem praktično onemogoči dostop do azilnega postopka. “To je v popolnem nasprotju z mednarodnimi konvencijami in tudi z našo ustavo. Slovenska ustava in mednarodno pravo namreč velevata, da ima vsak posameznik pravico vstopiti v državo in zaprositi za varstvo, pristojni organi pa mu morajo zagotoviti pošteno in učinkovito individualno obravnavo. Določbe o kompleksni krizi nedvoumno suspendirajo ta načela, kar pomeni suspenz mednarodnih konvencij o statusu beguncev,” je poudarila poslanka Levice.

Zaradi 10.a in 10.b člena, ki ju je v zakon o tujcih vnesla tretja koalicija Janeza Janše, so se sicer v prejšnjem mandatu poslanci opozicijskih LMŠ, SD, Levice in SAB, med njimi tudi štirje sedanji ministri, obrnili na ustavno sodišče. To je junija letos državni zbor vprašalo, kakšno je njegovo stališče o izpodbijanih členih. Državni zbor se o tem ni izrekel, se je pa v postopek vključila vlada, ki je soglasno podprla mnenje notranjega ministrstva, da sta zakona o tujcih in o mednarodni zaščiti skladna z ustavo. Kasneje je več ministrov razkrilo, da niso vedeli, o čem glasujejo, številne nevladne in humanitarne organizacije pa so ministra Poklukarja (neuspešno) pozvale k odstopu.

Poslanka Nataša Sukič sicer še čaka, kakšen predlog novele zakona o tujcih bo v parlament poslala vlada. “Če ne bo brisala instituta kompleksne krize, bom prvopodpisana pod poslanski predlog sprememb zakona o tujcih, ki ga bomo primorani vložiti,” je dejala za N1. Sukič pričakuje, da se ji bodo pri vložitvi predloga pridružili poslanci Levice, in napoveduje, da si bo prizadevala pridobiti podporo tudi drugih koalicijskih poslancev.

Po naših informacijah je sicer vlada o spremembah zakona o tujcih, ki so jih spisali na notranjem ministrstvu, že razpravljala, a je obravnavo prekinila. Nadaljevala naj bi jo predvidoma že ta teden. Vendar pa po besedah naših virov razlog za prekinitev ni bilo to, da predlog MNZ ne predvideva črtanja spornih členov, ki jih je sprejela Janševa koalicija, temveč naj bi notranje ministrstvo s šolskim resorjem še uskladilo nekatere rešitve za pridobivanje znanja slovenskega jezika v primeru združevanja družin.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje