Bratušek o obnovi cest po poplavah: Kar bomo lahko naredili, bomo naredili

Slovenija 27. Nov 202321:43 2 komentarja
Alenka Bratušek
Borut Živulović/BOBO

"Kar bomo lahko naredili, bomo naredili," je o obnovi v ujmi uničenih cest v prihodnjih dveh letih dejala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Na ministrstvu si želijo, da bi intervencijska dela v vodotokih končali v dveh mesecih in nato začeli sanacijo. Državne ceste si želimo v stanje pred ujmo spraviti do maja 2024, ministrico pa veseli tudi, da gradbišča tretje razvojne osi v ujmi niso bila poškodovana.

Intervencijska dela v vodotokih si želimo zaključiti v dveh mesecih, potem začnemo sanacijo, državne ceste pa želimo spraviti v stanje pred ujmo nekje do meseca maja naslednjega leta, je na Koroškem dejala ministrica Alenka Bratušek.

Koroška poleg savinjske regije in še nekaterih drugih občin, ki so bile letos poplavljene, v letu 2024 in 2025, kar zadeva cestno infrastrukturo, po ministričinih besedah pričakuje lahko največ. “Kar bomo lahko naredili, bomo naredili,” je Bratušek, ki ob funkciji ministrice za infrastrukturo začasno opravlja tudi funkcijo ministrice za naravne vire in prostor, dejala medijem ob odprtju objekta za ultrafiltracijo vode v slovenjgraški občini.

Trenutno sta glede Koroške po njenih besedah v pripravi dva večja razpisa, in sicer za cesti Črna–Mežica in Ravne–Dravograd, usklajujejo le še rok izvedbe, za katerega si ministrica želi, da ga čim bolj skrajšajo.

Ministrica je z župani v rednem stiku. “Čaka nas res ogromno dela skupaj z župani in lokalnimi skupnostmi,” je dejala. Sodelovanje z njimi ocenjuje kot dobro, zaveda pa se, da si ljudje in župani želijo, da bi morda nekatere stvari tekle hitreje, a se jim na ministrstvih zdi še posebej pri večjih projektih ključno, da preverijo, ali so ti odporni proti ujmam ali ne.

Glede tretje razvojne osi pa Bratušek veseli, da že odprta gradbišča v ujmah niso bila poškodovana. “Smo še vedno v časovnici, ki smo si jo zadali,” je zatrdila.

Glede pridobivanja gradbenih dovoljenj, ki še manjkajo, verjame, da bodo to tudi zaradi predloga zakona o obnovi in razvoju po avgustovski ujmi – v njem so zapisali, da je severni del tretje razvojne osi ključen razvojni projekt – lahko še nekoliko skrajšali.

V predlogu zakona o obnovi je namreč predvideno skrajšanje pridobivanja nekaterih soglasij in mnenj, kar po besedah ministrice velja tudi za tretjo razvojno os. Severni del tretje razvojne osi med Šentrupertom in Slovenj Gradcem bodo po načrtih zgradili do junija 2028.

V NSi pozivajo k pospešitvi gradnje protipoplavnega nasipa ob Muri

Predsednik NSi Matej Tonin je po sestanku s prleškimi župani v Gornji Radgoni povedal, da bodo zaradi počasne gradnje protipoplavnih nasipov ob Muri vložili ustrezen predlog dopolnila k predlogu zakona o obnovi. “Stvari se pri gradnji protipoplavnega nasipa ne premikajo dovolj hitro, zato smo se po sestanku s krajani odločili, da bomo vložili amandma na zakon o obnovi in razvoju, da bomo poskušali odpraviti birokratske ovire za smiselno in zdravorazumsko umeščanje protipoplavnih nasipov v prostor,” je poudaril prvak druge največje opozicijske stranke.

Pogled iz zraka na poškodovan nasip ob Muri
Pogled iz zraka na poškodovan nasip ob Muri (Foto: Slovenska vojska/zajem zaslona)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje