Bratušek ostra do Tonina, ki je kritiziral petkove protestnike

Slovenija 29. Avg 202111:45 7 komentarjev
Petkov protest proti vladi
Žiga Živulovič jr./BOBO

Na očitke, ki jih je Tonin včeraj namenil petkovim protestnikom, se je odzvala predsednica SAB Alenka Bratušek. Po njenem mnenju kolesarji že ves čas dokazujejo, da se da izražati mnenja na kulturen način, ne zdi pa se ji prav, da se nekateri oglasijo samo, ko se protestniki ustavijo pred njihovo stranko.

Predsednica stranke SAB Alenka Bratušek se je v zapisu na Facebooku odzvala na očitke, ki jih je obrambni minister in predsednik NSi Matej Tonin namenil petkovim protestnikom, ki so med drugim obiskali sedež stranke NSi.

“Protestni shodi so osnovna oblika demokratične družbe in so legitimno sredstvo za izražanje nezadovoljstva nad politiko in odločitvami vlade. Kdor ne sprejema tega, s stranko SAB ne bo mogel sodelovati. Zagovarjamo strpno izražanje stališč in mnenj in kolesarji že več kot eno leto dokazujejo, da se da izražati mnenja na kulturen način, kljub stalnim diskreditacijam in napadom s strani vlade, vladnih strank in nekaterih gibanj, ki jih plačujejo, da provocirajo in netijo nemire,” je zapisala Bratušek. Dodala je, da izvoljeni politiki na protestih nimajo kaj iskati ali jih zlorabljati, “saj smo bili izvoljeni, da probleme po najboljših močeh rešujemo v parlamentu”.

Tonina v zapisu sicer ni omenila. Zapisala pa je: “Če bi se tisti, ki se oglasijo samo, ko se protestniki ustavijo pred njihovo stranko, oglasili, ko se ruši pravna država, ko se ruši RTV, ko STA eno leto ne dobi plačila, ko se na dnevni ravni blati novinarje, ko se na tedenski ravni blati tuje politike in predsednike držav, bi imeli pravico tudi komentirati protestnike. Ko bi morali kaj povedat, so tiho, ko se oglasijo, bi bilo pa bolje, da bi bili tiho!”

Matej Tonin se je včeraj odzval na petkov protest, na katerem so se protestniki ustavili tudi pred sedežem NSi. Kot je opozoril, so protestniki pročelje sedeža stranke “polepili s kljukastimi križi in totalitarnimi simboli”, kar je obsodil in dodal, da protestniki “vsakič dokazujejo, da gredo v svoji brezidejnosti in agresivnosti lahko še nižje”.

Protestniki so v petek med drugim opozorili na krepitev nacizma in fašizma, ki ga po njihovem mnenju podpira politika sama. Po izpostavitvi stališč so obiskali tudi sedeže političnih strank, ob čemer so jim izročili javne pozive, da se ne samo z besedami, ampak tudi z dejanji izjasnijo glede podpore neonacistom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje