Na BSF o možnosti nove begunske krize, podnebnih spremembah in turizmu

Slovenija 02. Sep 202120:38 0 komentarjev
BSF 2021
Žiga Živulović jr./Bobo

Letošnji Blejski strateški forum (BSF 2021) je postregel z novimi razpravami o aktualnih problemih v Evropi in svetu, od položaja v Afganistanu in grozeče nove begunske krize do problemov, ki jih prinašajo podnebne spremembe. Pod črto pa je bilo izpostavljena predvsem potreba po sodelovanju. Le tako je mogoče reševati globalne zadeve, je bilo slišati.

V ospredju razprav s pomembno politično težo je bilo na Blejskem strateškem forumu (BSF 2021) danes morje – najprej Jadransko, nato pa še Sredozemsko.

Na dopoldanskem panelu, ki sta se ga med drugim udeležila zunanja ministra Slovenije in Hrvaške, Anže Logar in Gordan Grlič Radman, je bilo izpostavljeno, kako je v Jadranu zavel “nov veter sodelovanja” po sklenitvi dogovora med Slovenijo, Hrvaško in Italijo o skupni zaščiti okolja in reševanju skupnih problemov. To pozitivno vpliva tudi na druga področja odnosov med državama, sta ocenila ministra.

Panel je bil namenjen pregledu sodelovanja tako med omenjenimi tremi državami po razglasitvi italijanske in hrvaške izključne ekonomske cone v Jadranskem morju kot analizi “posledic” za tri največja pristanišča v severnem Jadranu, Koprom, Trstom in Reko.

Oba ministra pa sta izpostavila tudi, da bosta Slovenija in Hrvaška svojo pomorsko usmerjenost nadgradili tudi s priključitvijo skupini sedmih sredozemskih držav (Med 7), ki se bo sredi tega meseca na zasedanju v Atenah tako razširila na Med 9.

S tem se bo pomen Sredozemlja v okviru EU povečal, je poudaril Logar na popoldanskem panelu z zunanjimi ministri Grčije, Cipra, Malte in Portugalske, ki je bil posvečen Sredozemlju.

Dogajanje v Afganistanu in nov val beguncev

Tudi na tem panelu je prevladovala razprava o Afganistanu po talibanskem prihodu na oblast in o posledicah, ki bodo sledile. Poudarjeno je bilo, da “EU tokrat ne bo ponovila napak iz begunske krize leta 2015”.

Da odprtja vrat za vse afganistanske begunce ne bo, sta poudarila tudi zunanja ministra Cipra in Grčije Nikos Kristodulides in Nikolaos-Georgios Dendias. Tudi portugalski zunanji minister Augusto Santos Silva je zatrdil, da sredozemske članice EU tokrat ne bodo ostale same v spopadanju z migracijami.

Malteški zunanji minister Evarist Bartolo je ob tem opozoril tudi na položaj v Severni Afriki, zlasti v Tuniziji in Libiji, kjer so problemi veliki in bi jih bilo treba reševati celostno. A Evropa bi se morala o regiji tudi malo podučiti, je pozval.

“Naučimo se kaj o njihovi kulturi, zgodovini in geografiji. Kajti včasih se zgrozim nad tem, kar slišim, tudi kar sem slišal tu od nekaterih. Kot da so vsi z druge strani morja IS in ne smejo kontaminirati naše celine. To je grozljivo,” je dejal malteški zunanji minister.

Sicer ni izrekel nobenega imena, a v sredo je na uvodnem panelu BSF o “kontaminaciji Evrope” govoril madžarski premier Viktor Orban, ki se je zavzel, da je treba migracije zaustaviti, ker da prihajajo samo muslimani in s tem spreminjajo “krščansko kulturno identiteto Evrope”.

Ciprski minister Nikos Kristodulides je dejal, da bi bilo treba pri vprašanju migracij nasloviti temeljna vprašanja, sicer se bodo krize venomer ponavljale.

Prehod v trajnostni turizem

Pomembna tema na BSF je bila tudi turizem, pri čemer so udeleženci panela ugotavljali, da bi pandemija covida-19 lahko bila priložnost za prehod v trajnostni, odgovorni turizem. Kot ključne za prihodnost evropskega turizma so izpostavili skupno vizijo, sodelovanje, zagotavljanje mobilnosti, podporo podjetjem in vlaganje v kadre.

Zdravko Počivalšek
Žiga Živulović jr./Bobo

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je ob tem poudaril, da se evropski turizem sooča z največjo krizo v zgodovini, saj je lani upadel za 61 odstotkov. Se pa v letošnjem poletju že kažejo izboljšanje, postopna normalizacija in vračanje optimizma, je dejala generalna direktorica generalnega direktorata Evropske komisije za notranji trg, industrijo, podjetništvo ter mala in srednja podjetja Kerstin Jorna.

Številna dvostranska srečanja

Zunanji minister Anže Logar se je v okviru BSF sešel z indijskim zunanjim ministrom Subrahmanyamom Jaishankarjem, s katerim sta se zavzela za krepitev sodelovanja med državama na različnih področjih. Indijski minister pa je izpostavil tudi podporo Slovenije v dogovorih Indije z EU.

Predsednik Borut Pahor se je danes ločeno sestal z visokim predstavnikom za Bosno in Hercegovino Christianom Schmidtom, predsedujočim predsedstva BiH Željkom Komšićem in članom predsedstva BiH Šefikom Džaferovićem.

Na panelu o izzivih Vzhodnega partnerstva je kot uvodna govorka nastopila vodja beloruske opozicije Svetlana Tihanovska, ki je EU pozvala, naj namesto z režimom predsednika Aleksandra Lukašenka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!