Cigler Kralj pojasnil svoje odmevno opravičilo državnemu zboru zaradi vrča vode

Slovenija 19. Apr 202315:29 5 komentarjev
Janez Cigler Kralj
Foto: Žiga Živulović jr./Bobo

Ali je bilo opravičilo vodje poslanske skupine NSi Janeza Ciglerja Kralja državnemu zboru zaradi vrča vode izraz nezaupanja v poslanca Nove Slovenije Aleksandra Reberška? In ali je to opravičilo odprlo pot poslanskemu prestopu v SDS?

Po tem, ko je poslanec NSi Aleksander Reberšek v ponedeljek med postavljanjem poslanskega vprašanja o kanalu C0 razvnel državni zbor z vrčem vode, ki ga je prinesel pred predsednika vlade Roberta Goloba, se je šef poslanske skupine Nove Slovenije Janez Cigler Kralj med drugim državnemu zboru tudi opravičil.

Po opominu, ki ga je Reberšek dobil od predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič, je Cigler Kralj sicer dejal, da naj predsednica državnega zbora poslancem dovoli, da med časom, ki ga imajo na voljo za poslansko vprašanje, kaj ponazorijo tudi simbolično, a o poslanskem kolegu dodal: “Morda je šel kje čez rob, se na tem mestu tudi opravičujem, morda je šel čez, ampak prosim pa, da ga poskusimo razumeti, kajti on je tam bil med temi ljudmi, ki se čutijo poteptane v svojih pravicah.”

Ciglerjevo opravičilo državnemu zboru in ocena, da je Reberšek “morda šel tudi čez rob”, je na Twitterju predvsem med privrženci največje opozicijske stranke izzvalo komentarje, da je Reberšek morda bolj kot za stranko NSi primeren za stranko SDS.

Znano je, da so odnosi med opozicijskima SDS in NSi v zadnjih mesecih precej ohlajeni, zato se je postavilo tudi vprašanje, ali bo skušala SDS poslanca Reberška Novi Sloveniji speljati?

Na to vprašanje je Cigler Kralj ob robu interpelacije vlade zatrdil, da v stranki ni nikakršnega razkola ali nestrinjanj med poslanci. Pojasnil je, da je svoje opravičilo predsednici državnega zbora, ki so ga nekateri razumeli kot izraz nezaupanja v poslanskega kolega Reberška, videl drugače. “Ker je bilo ozračje v parlamentu na robu pregretosti, sem kot vodja poslanske skupine moral posredovati, zaščititi kolega, umiriti konje in proceduralno zahtevati, da se tudi simbolične geste, kot je prinos čiste pitne vode, dovolijo v okviru časa, ki po poslovniku pripada posameznemu poslancu,” je pojasnil in dodal, da v poslanski skupini niso le kolegi, temveč prijatelji, ki razumejo drug drugega, čeprav ima vsak svoj slog političnega nastopa.

Cigler Kralj je še enkrat ponovil tudi to, da je bilo Reberškovo poslansko vprašanje posledica njegove zaskrbljenosti in tega, da “čuti z vsemi ljudi, ki so zaradi gradnje tega kanala v stiski”.

Tudi poslanec Aleksander Reberšek je za N1 dejal, da ne razmišlja o prestopu v kakšno drugo stranko. “Opravičilo Janeza Ciglerja Kralja pa sem razumel predvsem tako, da se je nanašalo na moje besede o opicah, ki pa so mi nekoliko izletele,” je še pojasnil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje