Domnevno posnemanje imen društev preiskujeta policija in inšpektorat

Slovenija 24. Nov 202110:41 > 11:07 0 komentarjev
Humanitarček
Miloš Vujinović/BOBO

Domnevno posnemanje imen uveljavljenih humanitarnih društev preiskujeta policija in inšpektorat za javni sektor. Policija preverja obstoj sumov kaznivih dejanj, inšpektorat pa preučuje, ali je napako storila upravna enota.

Septembra je Borut Iršič pri upravni enoti Ravne na Koroškem registriral dve društvi, “Društvo za izvajanje humanitarnih dejavnosti Humanitarček” in “Društvo za nenasilno komunikacijo Koroška”. Obe imata naslov v stanovanjskem bloku na Ravnah na Koroškem, kjer ima Iršič prijavljeno prebivališče, in za oba je bančni račun odprl 15. oktobra v Delavski hranilnici. Ustanovitev društev zdaj preiskujeta policija ter inšpektorat za javni sektor.

Ministrstvo pisanje Humanitarčka odstopilo policiji in inšpektoratu

Preden je Iršič ustanovil društvi, sta obstajali dve uveljavljeni humanitarni društvi z zelo podobnimi imeni. Ti dve društvi sta “Humanitarček – društvo za promocijo humanitarne dejavnosti”, ki ima sedež v Kamnici, ter “Društvo za nenasilno komunikacijo” iz Ljubljane.

Iz “starejšega” Humanitarčka so zaradi Iršičevih društev pisali ministrstvu za notranje zadeve. “Humanitarček – društvo za promocijo humanitarne dejavnosti med drugim opozarja na sum storitve kaznivih dejanj ter nepravilnosti ravnanja uradnih oseb na Upravni enoti Ravne na Koroškem v zvezi s postopkom registracije društva z imenom Društvo za izvajanje humanitarnih dejavnosti Humanitarček,” so nam odgovorili z ministrstva. Očitke so odstopili policiji in inšpektoratu za javni sektor, so še navedli.

Na policiji so potrdili, da so prejeli “anonimno pisanje” in da bodo preučili, ali obstajajo razlogi za sum storitve kaznivih dejanj, katerih storilec se preganja po uradni dolžnosti. “V primeru podanih razlogov za sum bo policija izvedla aktivnosti v skladu s pristojnostmi, o ugotovitvah pa obveščala državno tožilstvo,” so dodali.

Upravna inšpekcija, ki je del inšpektorata za javni sektor, je zahtevala pojasnila od upravne enote Ravne na Koroškem. Odgovor so že prejeli in ga bodo proučili z vidika morebitnih kršitev procesnih določb Zakona o društvih in določb Zakona o splošnem upravnem postopku. Ker postopek poteka, nam več informacij niso mogli posredovati.

Ministrstvo za notranje zadeve je napovedalo, da bo zaradi tega primera vse upravne enote ponovno seznanilo z načinom iskanja oziroma preverjanja imen društev v registru društev.

Iršič: Na računih ni bilo nič prometa

Zastopnica Humanitarčka Ninna Kozorog je na spletni strani Facebook zapisala, da se ji je Borut Iršič opravičil. Za medije Iršič že ves čas trdi,  da za obstoj društev z imeni, podobnimi njegovim, ni vedel. “Ne vem, kako je možno, da je šlo to skozi na upravni enoti,” je dejal. Silvo Kotnik z upravne enote nam je pojasnil, da so v registru preverili samo, ali obstajajo društva s popolnoma enakimi imeni, takih društev pa ni.

Ninne Kozorog pojasnila niso prepričala. Na več drugih upravnih enotah so ji pojasnili, da preverjanje imen poteka tako, da se tako podvajanje ne bi smelo zgoditi. Ob Iršičevem pojasnilu pa je Ninna Kozorog pripomnila, da se Iršič ne zaveda razsežnosti svojih dejanj. “Ne znam si predstavljati samih posledic, ki bi sledile, če bi njegov ‘dobronameren načrt pridobivanja razpisov za Humanitarček v lokalni skupnosti’ uspel,” je zapisala na družbenem omrežju Facebook.

Podobno je povedala predsednica društva za nenasilno komunikacijo Katja Zabukovec Kerin. “Glede na informacije, ki jih imamo, lahko sklepamo, da gre za goljufijo,” je dejala.

Iršič je dejal, da je takoj po medijskih razkritjih vložil zahtevo za spremembo imen društev. Pri tem pa upravna enota svoje delo očitno opravlja bolj temeljito kot prvič, saj je, kot je povedal Iršič, ugotovila, da predlog vsaj enega novega imena preveč spominja na neko že obstoječe društvo. Predlagal je namreč, da se eno od društev preimenuje v Društvo Dora – Vola, kar naj bi preveč spominjalo na Društvo Dobra volja. Zdaj skupaj z upravno enoto išče novi imeni, je dejal.

Takoj po medijskih razkritjih je preveril tudi, ali sta društvi na bančna računa prejeli kaj denarja, je dodal. “Absolutno nič prometa ni bilo,” je pojasnil. Kljub temu je bančna računa zaprl, je še poudaril.

Premogovnik Velenje
Bor Slana/BOBO

Nepričakovana donacija Premogovnika Velenje

Dodatne pomisleke sproža donacija, ki jo je nepričakovano prejelo društvo, ki ga vodi Ninna Kozorog. Kmalu po tem, ko so mediji prvič poročali o Iršičevih društvih, je njeno društvo dobilo elektronsko sporočilo iz Premogovnika Velenje. Obvestili so jih, da so odobrili njihovo prošnjo za finančno pomoč, zato jim bo podjetje HTZ, hčerinska družba Premogovnika Velenje, nakazala 200 evrov.

V Humanitarčku se ne spomnijo, da bi tja poslali prošnjo za finančno pomoč. Premogovnik Velenje so prosili, da jim posredujejo to prošnjo, vendar odgovora niso prejeli. Tudi na naše vprašanje, kdaj je bila prošnja poslana, niso odgovorili. Zatrdili pa so, da Premogovnik in njegove hčerinske družbe niso namenili sredstev Iršičevima društvoma. Iršič je dejal, da ne ve nič, kar bi lahko pojasnilo donacijo Premogovnika Velenje društvu Humanitarček, ki ga vodi Ninna Kozorog.

Iršič naj bi se umaknil tudi s položaja v SD

Marsikdo se je ob tem spomnil, da je marca letos član poslovodstva v Premogovniku Velenje postal Aleš Logar, ki je občinski svetnik na Ravnah na Koroškem. Iršič pa je bil do prejšnjega tedna predsednik nadzornega sveta občine. S položaja je odstopil po tem, ko je občinski svetnik iz stranke Levica Milan Mrđenović zahteval, da o njegovih društvih razpravlja občinski svet.

Logar in Iršič sta sicer z nasprotnih političnih polov. Logar je član SDS in je na njeni listi kandidiral na zadnjih državnozborskih volitvah. Iršič je predsednik območne organizacije SD Mežiška dolina, pred državnozborskimi volitvami leta 2018 pa je bil vodja kampanje za sedanjega poslanca SD Janija Prednika.

Jani Prednik
Borut Živulović/BOBO

“Najine poti so se po volitvah razšle,” je povedal Prednik. Dodal je, da se je strinjal z Iršičevim odstopom z mesta predsednika nadzornega odbora občine. Prednik je tudi član občinskega sveta na Ravnah na Koroškem, vendar se ni udeležil seje prejšnji teden, ko se je občinski svet seznanil z Iršičevo odstopno izjavo.

Iršič se želi umakniti tudi z mesta predsednika območne organizacije SD Mežiška dolina, je dejal Pravnik. “O tem bomo opravili pogovore,” je napovedal.

“Morda Prednik sklepa, da bom odstopil, ker sem že večkrat izrazil nestrinjanje s potezami stranke,” je odgovoril Iršič. “Vendar o tem, da bom podal odstop, ni bilo še nič govora.”

Aleša Logarja pa Prednik in Iršič poznata kot protikandidata v volilni kampanji, sta nam odgovorila vsak posebej. “Ko se srečava, se pozdraviva, nimava pa nobenih stikov,” je o Logarju povedal Iršič. Logar je dejal, da Iršiča pozna z občine.

Nadzorni odbor zapustil tudi svetnik SDS

Preden je Logar postal direktor Premogovnika Velenje, je vodil Zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (ZKŠTM) na Ravnah na Koroškem. Na občini so potrdili, da so ugotovili nepravilnosti pri tem, kako je ZKŠTM v najem oddajal zemljišče za kampiranje, ki je v občinski lasti. Informacije, da naj bi moral zato zapustiti mesto direktorja ZKŠTM, je Logar odločno zanikal. “Odšel je, ker se je zaposlil v Premogovniku Velenje,” so nam odgovorili iz službe za odnose z javnostmi v Premogovniku Velenje.

Namesto njega je vodenje ZKŠTM prevzel Dejan Pandel, ki je bil kandidat SDS za občinski svet Raven na Koroškem, a ni bil izvoljen.

Donedavnega pa je bil član nadzornega odbora občine, bil je namestnik predsednika Iršiča. Ko je občinski svet prejšnji teden obravnaval Iršičevo ravnanje, se je pojavilo tudi vprašanje, ali ne bi prav, da iz nadzornega odbora izstopi tudi Pandel. ZKŠTM namreč od občine dobiva okoli milijon evrov na leto, nadzorni odbor pa nadzira porabo občinskega denarja.

Na tej seji občinskega sveta so v svetniški skupini SDS povedali, da je Pandel že deset dni prej podal izstopno izjavo, ki bi jo morali na občini imeti. Župan Tomaž Rožen je odgovoril, da je še nimajo, vendar verjame, da bo prišla. Danes so nam z občine odgovorili, da ima odstopna izjava datum 19. november, torej dva dneva po seji občinskega sveta. Iršič nam je povedal, da je Pandelova odstopna izjava do občine potovala toliko časa, ker je bilo treba vmes pripraviti zapisnik. “To je ustaljena praksa,” je dejal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!