Domovi za starejše se bodo podražili: “Žal se temu ne bo mogoče izogniti”

Slovenija 14. Jun 202305:57 11 komentarjev
Dom starejših občanov Ljubljana Center, podražitev
Manca Rozman/BOBO

Domovi za starejše bodo dvignili cene oskrbnin, saj jim vlada ne bo več subvencionirala stroškov. V domovih obžalujejo dodaten udarec za denarnice stanovalcev in njihovih svojcev, zato pozivajo k nadaljevanju proračunskega sofinanciranja.

“Uskladitvi cen oskrbnin se žal ne bo mogoče izogniti, saj je nujna, da bodo izvajalci še naprej lahko izpolnjevali vse obveznosti do dobaviteljev blaga in storitev ter tudi zaposlenih,” je dejal Denis Sahernik, sekretar Skupnosti socialnih zavodov, ki zastopa tudi Domove za starejše občane.

“Vemo, da gre za ukrep, ki stanovalce in njihove svojce še dodatno udari po denarnicah, zato zagovarjamo stališče, da mora do polne uveljavitve novega sistema dolgotrajne oskrbe sredstva za tovrstne dvige zagotoviti država v proračunu,” je dodal Sahernik.

Na odziv vlade oziroma ministra za solidarno prihodnost Simona Maljevca, ki je pristojen za to področje, še čakamo.

Velika rast stroškov

Do zdaj je država domovom za starejše iz proračuna subvencionirala del stroškov, ki so se v zadnjih letih močno povišali. Ukrepi iz zakona, s katerim so poslanke in poslanci na predlog vlade omejevali dvig oskrbnin na največ 4,5 odstotka, pa se s tem mesecem iztekajo.

Maljevčevo ministrstvo je domove začelo na to opozarjati že marca. Takrat jih je opomnilo, naj s finančnim načrtom v drugi polovici leta 2023 načrtujejo zmanjšanje prihodkov iz proračuna ter povečanje prihodkov iz oskrbnin, je dejal Sahernik.

Pred tednom dni pa jih je ministrstvo obvestilo, da bodo lahko s prvim julijem na podlagi pravilnika izredno uskladili cene storitev oziroma oskrbnine. Navodila in obrazce za izredno uskladitev naj bi ministrstvo izvajalcem posredovalo do konca tega tedna.

Sahernik ne ve, kateri domovi bodo dvignili oskrbnine, saj izredno uskladitev izračuna vsak izvajalec zase. So nam pa v več domovih prihajajočo podražitev že potrdili.

Denis Sahernik
Denis Sahernik (Foto: Borut Živulović/BOBO)

“Dvig cene oskrbe načrtujemo zaradi zvišanja tako stroškov dela, saj se končuje refundacija stroškov dela države, kot materialnih stroškov,” je dejala Zlata Marin, direktorica ljubljanskega Doma upokojencev Center. “Višina teh podražitev močno vpliva na naše poslovanje. Naš zavod trenutno na prihodkovni strani iz oskrbnin že izkazuje negativen poslovni izid,” je dodala.

Stroški dela so se v zadnjem letu povišali zaradi dviga minimalne plače in rasti plač v javnem sektorju. Še večja pa je bila podražitev elektrike in hrane, je povedala Zlata Marin.

“Strošek živil je letos za okoli 30 odstotkov višji kot v istem obdobju lani, strošek elektrike pa za okoli 200 odstotkov,” je pojasnila, “v letu 2022 smo za elektriko plačali povprečno 8.300 evrov na mesec, letos pa 25.600 evrov.”

Za koliko bodo dvignili ceno, še ne vedo, saj se o tem še dogovarjajo, je dodala.

V največjem slovenskem domu za starejše, domu Danice Vogrinec v Mariboru, se za dvig oskrbnine medtem za zdaj še niso odločili. “Če ne bomo več upravičeni do refundacij sredstev, s katerimi je država do zdaj prevzemala višje stroške energije, materiala, storitve in delno plač, bo za zagotavljanje osnovnih pogojev treba razmisliti, kako te stroške poravnati,” je dejal direktor doma Marko Slavič.

V pričakovanju trajne rešitve

Ko je vlada lani jeseni omejila dvig oskrbnin, je hkrati začasno dvignila pokojnine za enak delež, torej za 4,5 odstotka. Ker je bila kmalu izvedena redna uskladitev pokojnine, naj bi bili upokojenci sposobni prenesti omejeno podražitev domov za starejše.

Konec junija bodo upokojenci poleg pokojnine dobili še letni regres. Naslednja uskladitev pokojnin naj bi bila 1,8-odstotna, zgodila pa naj bi se novembra in decembra. Med božično-novoletnimi prazniki naj bi upokojenci dobili tudi božičnico.

Veliko spremembo za stanovalce domov oziroma njihove svojce naj bi prinesel zakon o dolgotrajni oskrbi. Po zakonu, ki ga je sprejela prejšnja vlada, bi že z letošnjim letom plačevali samo tako imenovani hotelski del storitve oziroma bivanje in prehrano. To naj bi pomenilo, da bi se tistim, ki plačujejo največ, torej več kot 1.500 evrov na mesec, stroški prepolovili. Po aktualnem predlogu sprememb, ki ga vlada še ni obravnavala, pa bi se to zamaknilo. Najprej bi se izvedle spremembe pri oskrbi na domu oskrbovanca, pri institucionalni oskrbi pa šele junija 2025.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje