”Ena snežna napoved še ne prinese nujno belega božiča”

Slovenija 16. Dec 202112:50 0 komentarjev
Božični sejmi: Ljubljana
Profimedia

Dober teden pred praznovanjem božiča marsikdo upa na vsaj še eno snežno pošiljko padavin, ki bi pobelila naše kraje in pričarala belo, predvsem pa romantično vzdušje. Dobra novica za vse navdušence zimske idile – prve napovedi meteorologov Agencije za okolje (Arso) so spodbudne. V noči na petek naj bi bile možnosti za sneg 40-odstotne, a ob tem meteorologi opozarjajo, da bo za bolj zanesljive podatke o snegu treba počakati na dni okoli božiča, saj kot pravijo, ena snežna napoved še ne prinese nujno belega božiča.

Prejšnjo sredo so Slovenijo zajele obilnejše snežne padavine, a ker se glede na trenutno stanje snežne odeje po nižinah ne moremo zanašati na bel božič, pogled meteorologov Agencije RS za okolje (Arso) že sili naprej proti naslednjim padavinam.

Upanje umre zadnje

“Če do prihodnje srede meteorološki modeli z veliko gotovostjo napovedujejo suho vreme, pa se že v četrtek, dan pred božičem, verjetnost za padavine nekoliko poveča. Verjetnostne napovedi danes kažejo, da je v četrtek čez dan okoli 20-odstotna verjetnost, da pade 1 milimeter padavin v večjem delu države, po nižinah kot dež. Verjetnost pa nekoliko naraste – do okoli 40 odstotkov v noči na petek, in ostane med 30 in 40 odstotki tudi na božični dan. V noči na petek se tudi verjetnost, da bodo morebitne padavine tudi po nižinah v obliki snega, poveča na 20 do 30 odstotkov,” so zapisali na Facebookovi strani Agencije za okolje.

Ker verjetnosti pod 50 odstotkov niso zagotovilo, da bo napoved ostala enaka tudi v prihodnjih dneh in da padavine v dneh okoli božiča zares bodo, meteorologi zato pravijo, da bo na bolj zanesljivo vremensko napoved treba počakati še nekaj dni. “Ena snežna napoved namreč še ne prinese nujno belega božiča,” so ob tem pojasnili.

Kakšno bo vreme od 20. do 25. decembra?

Nad Alpami bodo prevladovali višinski vetrovi severnih smeri, ki se bodo v drugi polovici prihodnjega tedna obračali na zahodno smer. Pri tleh pa bo območje visokega zračnega tlaka nad Evropo v drugi polovici prihodnjega tedna nekoliko oslabelo. V višinah bo proti koncu obdobja začel pritekati hladnejši in bolj vlažen zrak.

Nadaljevalo se bo suho vreme. Sprva bo po nekaterih nižinah ponoči, zjutraj in dopoldne megla, ki se ponekod lahko zadrži večino dneva, na Primorskem in v višjih legah pa bo precej sončno. Od sredine prihodnjega tedna pa kaže na več oblačnosti, verjetnost za padavine se bo postopno povečala.

Poglejte tudi, kaj kaže radarska slika padavin.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!