Golob: Država pri hitrih ukrepih za sanacijo povečuje delež predplačil za občine

Slovenija 08. Avg 202314:02 2 komentarja
Robert Golob
Borut Živulović/BOBO

Vlada Roberta Goloba se je seznanila z aktualnimi razmerami na območjih, ki so jih prizadele poplave in sprejela prvi sveženj sanacijskih ukrepov. Premier Golob je poudaril, da bo država zvišala delež predplačil z 20 na 40 odstotkov predvidene škode, v primeru čakanja na delo kot višje sile pa bo nadomestilo plače subvencionirala v višini 80 odstotkov.

Po katastrofalnih poplavah, ki so konec minulega tedna prizadele večji del Slovenije, se je vlada Roberta Goloba sestala na drugi seji v zadnjih štirih dneh.

Seznanila se je z aktualnimi razmerami na terenu, premier Golob se je srečal s predstavniki Združenja občin Slovenije, Združenja mestnih občin Slovenije in Skupnosti občin Slovenije. Premier je dejal: “Država se je obvezala, da bo na eni strani pokrila vse intervencijske stroške, hkrati pa tudi pri hitrih ukrepih za sanacijo povečala delež predplačil, ki ga zvišuje s predvidenih 20 na 40 odstotkov predvidene škode. Gre za predplačilo, da bodo lahko občinske službe prek svojih izvajalcev čim hitreje pristopile k dejanskim ukrepom,” je poudaril premier Golob.

Vlada se bo s predstavniki lokalnih skupnosti ponovno sestala prihodnji teden. Vlada je razpravljala tudi o zakonu o odpravi naravnih nesreč, ki ga bo v sredo po nujnem postopku obravnaval državni zbor. Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan poleg povišanja predplačil za občine izpostavlja tudi financiranje odprave posledic na lokalni lokalni in državni infrastrukturi.

Zakon bo urejal tudi odpravo posledic ujme v kmetijstvu, veljal pa bo retroaktivno, od 1. januarja letos in tako vključil tudi majsko in julijsko ujmo.

Prav tako bo vlada financirala sedem dni plačanega dopusta za vse prostovoljce, ki bodo pomagali pri odpravi posledic poplav in v primeru čakanja na delo kot višje sile nadomestilo plače subvencionirala v višini 80 odstotkov. To bo veljalo tako za neposredno in kot posredno prizadeta podjetja, je pojasnil Golob.

14. avgust bo dela prost dan

Predsednik vlade je potrdil, da bo 14. avgust dela prost dan, dan solidarnosti. “Pričakujemo, da bomo vsi pokazali solidarnost in prizadetim v poplavah pomagali vsak po svojih močeh,” je dejal premier. Na vprašanje, kako bo dela prost dan tudi pravno in zakonsko urejen, je odgovoril, da bodo podrobnosti prostega dneva urejene v podzakonskih aktih.

“Odvoz odpadkov je trenutno eden največjih problemov”

Župan Slovenj Gradca Tilen Klugler je povedal, da na Koroškem računajo, da bo ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek držala besedo in da bodo gradbeni stroji in ostala mehanizacija, ki jo zdaj nujno potrebujejo za odpravo posledic ujme, najprej prišla na Koroško in na območje savinjske regije.

Povedal je še, da je trenutno eden največjih problemov na prizadetih območjih odvoz odpadkov, saj so se potrebe po tej dejavnosti zelo povečale, prav tako pa ostaja odprto vprašanje, kam vse jih odložiti. Kot eno od možnih rešitev je omenil, da bi lahko odpadke iz prizadetih regij začasno odvažali na deponije v drugih regijah.

Posledice poplav na Ravnah na Koroškem
Odpravljanje posledic poplav na Ravnah na Koroškem. (Vir: Aljaž Uršej/N1)

Država bi po Kluglerjevem mnenju morala zagotoviti primeren prostor za odlaganje odpadkov, ki so nastali ob poplavah. “Pri čiščenju strug, hiš in ostalih objektov, bi moralo biti mogoče odlagati odpadke tudi na tista zemljišča, ki seveda za odlaganje odpadkov zdaj niso primerna,” je dejal slovenjegraški župan.

Ob uničenju domov so poplave povzročile tudi zlom regionalnega gospodarstva. Prostori podjetij so bili ponekod poplavljeni do stropa, samo v savinjski dolini je voda povzročila škodo skoraj 90 odstotkom obrtnikom. Kakšne ukrepe pripravlja vlada?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje