Grah Whatmough dobil nov štiriletni mandat za vodenje RTVS

Slovenija 17. Mar 202218:56 > 21:23 8 komentarjev
generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough
Miloš Ojdanić/RTV Slovenija

Andrej Grah Whatmough ostaja na čelu RTV Slovenija. Za njegovo vnovično imenovanje na mesto generalnega direktorja javne radiotelevizije je glasovalo 23 programskih svetnikov, štirje so bili proti.

Andreja Graha Whatmougha so programski svetniki ponovno imenovali za generalnega direktorja RTV Slovenija. Potem ko je po enajstih mesecih vodenja javne radiotelevizije danes podal odstopno izjavo s tega mesta, mu bo novi štiriletni mandat začel teči z jutrišnjim dnem.

Grah Whatmough protikandidata ni imel, saj je po ugotovitvi razpisne komisije zgolj on oddal popolno vlogo in je to storil pravočasno. Kot je povedala predsednica te komisije, programska svetnica Jelka Stergelj, so na razpis prispela tri vloge. Ena od njih je bila nepopolna, saj ni vsebovala zahtevanih prilog in potrdil. Celotnega imena pošiljatelja te vloge Stergelj ni navedla – uporabila je zgolj inicialke A. Č.

Ena od vlog po besedah predsednice razpisne komisije ni prispela pravočasno. Gre za vlogo bivše direktorice javne televizije Natalije Gorščak, ki nam je pred dnevi potrdila, da se je na razpis prijavila. Kot je povedala Stergelj, je bila vloga sicer na pošti priporočeno oddana dan pred iztekom roka, a je na Kolodvorsko prispela šele dan po njegovem izteku. Na današnji seji programskega sveta so še navedli, da je bila v razpisu izpostavljena “prejemna teorija”, kar pomeni, da kandidat sam prevzame tveganje, če pošiljka ne prispe pravočasno. Vendar je Gorščak v preteklih dneh že dopustila možnost, da se bo v primeru neupoštevanja njene prijave zatekla k izpodbijanju postopka.

Edino pravočasno in popolno vloga je po ugotovitvah razpisne komisije torej oddal dosedanji generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough. Ta je v današnji predstavitvi programa poudaril, da se javna radiotelevizija sooča z nezavidljivim finančnim položajem, saj da odhodki stalno naraščajo. Ob tem je izpostavil, da se pri projektih trženja pod njegovim vodenjem RTVS že kažejo izboljšave in dvig prihodkov. Napovedal je pripravo sprememb statuta hiše pa tudi možnost, da bi zakonodajalcu sami predlagali morebitne spremembe zakona o RTV Slovenija. Kadrovska reorganizacija bo po Grah Whatmoughovih besedah še naprej potekala na mehak način. Zaposlenim pa je zagotovil, da bo v prihodnje z njimi več komuniciral in v večji meri iskal konsenz. Če tega ne bo mogoče doseči, bo pač sprejel odločitev, je dodal.

Grah Whatmough je danes še povedal, da bo razpis za mesto direktorja TV Slovenija ponovljen, do izbire novega direktorja televizije pa bo to funkcijo opravljal sam. Kot smo poročali, se je na razpis prijavila le Natalija Gorščak, sedanji vršilec dolžnosti direktorja TVS Valentin Areh pa tega ni storil. Grah Whatmough je sicer dejal, da prijava Gorščak ni bila popolna.

Zakaj je Grah Whatmough predlagal razpis

Predlog za nov razpis za generalnega direktorja RTVS je dal Grah Whatmough sam. Kot razlog je navedel, da želi preveriti zaupanje v bistveno spremenjenem programskem svetu, saj da javno radiotelevizijo čakajo velike programske spremembe in finančni izzivi. Med poznavalci razmer v javnem zavodu pa ni bila osamljena ocena, da se želi Grah Whatmough s ponovnim imenovanjem utrditi na čelu RTV Slovenija in se  izogniti sodbi delovnega sodišča, ki bi bila lahko zanj neprijetna.

Kot je znano, se je namreč njegov predhodnik Igor Kadunc na sodišče obrnil, ker je prepričan, da Grah Whatmough ni izpolnjeval enega ključnih pogojev iz razpisa za izbiro generalnega direktorja pred letom dni, to je tri leta izkušenj z vodenjem večjih organizacijskih sistemov. V prid tezi, da je poteza Grah Whatmougha povezana s tožbo, govori besedilo tokratnega razpisa za generalnega direktorja RTVS. V njem je bila namreč spremenjena prav zahteva glede izkušenj z vodenjem večjih organizacijskih sistemov. Ta pogoj je bil sicer še vedno naveden, izbrisano pa je bilo, da morajo izkušnje z vodenjem večjih organizacijskih sistemov trajati tri leta.

Programski svetniki nad zaposlene in sindikate

Programski svet je danes tudi odločno zavrnil očitke, ki so jih v zadnjem času na račun nekaterih odločitev vodstva hiše in programskega sveta izrekli zaposleni na RTVS. Tako je kot neutemeljene označil navedbe, da je bilo imenovanje Jadranke Rebernik, ki jo je kot kandidatko za odgovorno urednico informativnega programa TV Slovenija podprlo le dobrih 20 odstotkov uredništva, njenega protikandidata Mitjo Preka pa preko 82 odstotkov, nezakonito. Prav tako so svetniki zavrnili očitke o siromašenju prvega televizijskega programa, kritike na račun prenosa nekaterih oddaj in shodov ter ocene, da programski svet deluje pristransko. Kot je znano, je novinarje informativnega programa TV Slovenija med drugim razburilo predvajanje programa BBC World o vojnem dogajanju v Ukrajini s simultanim prevodom in prikrajanje programa zaradi neposrednega prenosa shoda v podporo Ukrajini, na katerem so se na govorniškem odru zvrstili najvišji predstavniki vlade.

Igor E. Bergant
Denis Sadiković/N1

“Javno izražanje teh očitkov pomeni resno krnitev ugleda javnega zavoda RTV Slovenija s strani tistih, ki take očitke neutemeljeno sporočajo javnosti,” so ocenili programski svetniki. Ob tem so generalnega direktorja RTVS Graha Whatmougha celo pozvali, da “prepreči tovrstno neutemeljeno blatenje javnega zavoda RTV Slovenija v javnosti in da prepreči nedopustne posege sindikatov v kadrovsko politiko in v uredniško neodvisnost”. Programski svet je stopili še v bran vršilca dolžnosti  urednika uredništva za nove medije v MMC Igorja Pirkoviča in obsodil “napade” nanj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje