Helikopterji slovenske policije z napačno obrnjenimi zastavami?

Slovenija 19. Jul 202108:32 > 11:37 2 komentarja
Policijski helikopter
TWITTER/@dr_Olaj

Helikopterje slovenske policije po novem krasijo tudi slovenske zastave. Uporabniki Twitterja pa so ob tem opozorili, da bi morale biti zastave na helikopterjih zrcalno obrnjene. Policija pravi, da so zastave nameščene v skladu z zakonodajo.

“Od danes naprej so na helikopterjih policije nameščene slovenske zastave. Končno,” je konec tedna na Twitterju sporočil generalni direktor policije Anton Olaj in ob tem objavil tudi dve fotografiji helikopterjev policije.

Nekateri uporabniki družbenega omrežja so ga ob tem opozorili, da bi morale biti zastave na helikopterjih zrcalno obrnjene. To med drugim narekujejo tudi pravila na strani društva Heraldica Slovenica: “Vozila, plovila in letalne naprave morajo imeti na desnem boku podobo nesimetrične zastave vedno zrcalno obrnjeno.”

Med drugim se je oglasil tudi predsednik društva Aleksander Hribovšek, ki pa je zapisal, da za to v Sloveniji še nimamo zakonske podlage. “Gre le za zastavoslovno prakso in priporočila. Pravne bitke trenutno ne dobimo. Upam pa, da čimprej uredimo to z zakonom. Delamo na tem,” je zapisal.

Če želimo emblem prišiti na desno ramo, ga je treba zrcalno obrniti, da ne bi po pomoti gledal nazaj (v obratno smer hoje, teka ali boja), kar je mogoče pomensko ovrednotiti kot beg, pomen zrcalno obrnjenega simbola pojasnjujejo v društvu Heraldica Slovenica.

Na policiji odgovarjajo, da so zastave na policijskih helikopterjih nameščene v skladu z zakonodajo. “Slednja zrcaljenja zastave ne predvideva oz. določa. Naj še dodamo, da so vsi državni zrakoplovi označeni enako,” so še dodali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje