Janković o selitvi otrok v tehnološki park: “Pritiski staršev so neprimerni”

Slovenija 29. Avg 202317:03 11 komentarjev
Fotografija je simbolična. (Foto: Žiga Živulovič jr. /BOBO)

V Ljubljani tečejo še zadnje priprave na začetek šolskega leta. Precej razburja odločitev ravnateljice OŠ Vrhovci, ki je dva oddelka prvošolcev zaradi prostorske stiske preselila v tehnološki park. Ljubljanski župan Zoran Janković na številne pomisleke staršev odgovarja, da za odločitvijo ravnateljice stoji in da starši ne morejo odločati, kateri razred bo obiskoval njihov prvošolec. Se na Brdu obeta nova osnovna šola? In kaj začetek septembra prinaša voznikom v Ljubljani?

Zaradi prostorske stiske so na OŠ Vrhovci sprejeli odločitev: s prvim septembrom bodo dva od štirih oddelkov prvošolčkov preselili v prostore bližnjega Tehnološkega parka Ljubljana. V prihajajočem šolskem letu bodo namreč to osnovno šolo obiskovali 103 učenci prvega razreda, okoli 50 šolarjev pa bo šolsko pot začelo v tehnološkem parku. Prostore je priskrbela Mestna občina Ljubljana, ki je ustanoviteljica tako šole kot tehnološkega parka, je poročal Dnevnik.

To je sprožilo val negodovanja med starši. Zavedajo se, da je obstoječa osnovna šola premajhna, ob pospešeni gradnji na Brdu pa se povečuje tudi število osnovnošolcev. Vendar jih skrbi, da so bili otroci, ki bodo pouk obiskovali v tehnološkem parku, žrtve diskriminacije. Opozarjajo, da tehnološki park nima telovadnice in jedilnice. Menijo, da je šola kot kriterij za oblikovanje teh dveh oddelkov upoštevala le kraj bivanja. Pripravili so tudi peticijo, s katero predlagajo rotacijski sistem, po katerem bi se oddelki v tehnološkem parku menjali.

Ljubljanski župan Zoran Janković je danes poudaril, da podpira odločitev ravnateljice Marjance Vampelj in da je ne bodo spreminjali. Po njegovih besedah je oddelke oblikovala ravnateljica v sodelovanju s strokovnimi službami, kriterije pa so pojasnili tudi staršem. “Tukaj ne bo sprememb,” je rekel Janković in pritisk staršev ocenil kot neprimeren. Med kriteriji je tudi bližina bivanja, kar pomeni, da bodo starši otroke v šolo lahko pripeljali v copatih, je še rekel župan na današnji novinarski konferenci. Na pomisleke, da se na Brdu gradijo le neprofitna stanovanja, pa je odvrnil, da so tam tudi tržna stanovanja in zasebne hiše.

šolar
Bobo

Pri oblikovanju oddelkov sodelujejo svetovalna služba, socialni delavec in občasno tudi ravnatelj, je pojasnila predsednica Aktiva ravnateljev ljubljanskih osnovnih šol in ravnateljica OŠ Majde Vrhovnik Mateja Urbančič Jelovšek. Pri tem so pozorni, da so oddelki enakomerno razporejeni po spolu in starosti (glede na del leta, v katerem so rojeni otroci). Pozorni so tudi na to, da ima vsak učenec enega prijatelja, če je to mogoče. “Sicer pa se otroci v tem obdobju spoznavajo in menjajo prijatelje,” je dodala.

Janković je razložil, da so staršem ponudili tudi možnost, da otroke zjutraj pripeljejo v OŠ Vrhovci, nato pa bodo imeli organiziran prevoz do tehnološkega parka. Po Jankovićevih besedah bodo otroke v času kosila nato peljali nazaj na OŠ Vrhovci, kjer bodo imeli tudi ostale aktivnosti.

Mestna občina Ljubljana ima na območju Brda že več let zemljišče za novo šolo, je še povedal Janković. Vendar se v gradnjo nove šole ne bodo podajali, če se bo število otrok manjšalo. Eno izmed možnosti pa občina vidi v morebitni evropski šoli, ki bi jo ustanovilo ministrstvo. Če se bo ministrstvo odločilo za ta projekt, bi se občina pridružila. Če bi šolo začeli graditi danes, bi bila končana v roku dveh let in pol, je še dejal župan.

Število otrok se tako v vrtcih kot v šolah zmanjšuje

Pristojni se v prestolnici pospešeno pripravljajo na prvi šolski dan. V petek bo v šolske klopi v Ljubljani sedlo 26.433 osnovnošolcev, med njimi bo 2.716 prvošolcev. Število učencev se zmanjšuje: v ljubljanskih osnovnih šolah bo 262 učencev manj kot v preteklem šolskem letu. Letos bo delovalo sedem oddelkov manj kot lani. Zmanjšuje se tudi število otrok, ki so vključeni v ljubljanske vrtce. Ljubljanske javne vrtce bo v prihajajočem šolskem letu obiskovalo 12.918 otrok. Na čakalnem seznamu je 63 otrok. Gre za otroke, ki ne izpolnjujejo starostnega pogoja, čakajo na točno določen vrtec ali pa prihajajo iz drugih občin, je pojasnila vodja oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje Marija Fabčič.

vrtec
Slika je simbolična. FOTO: PROFIMEDIA

Septembra poostren nadzor nad prometno varnostjo

Z začetkom šolskega leta bosta tako policija kot redarstvo poostrila nadzor nad prometno varnostjo. Policisti so že pregledali poti in infrastrukturo, je dejal direktor Policijske uprave Ljubljana Tomislav Omejec. Na kritičnih mestih bodo policisti in mestni redarji izvajali nadzor. Izpostavil je varno uporabo koles, mopedov in skirojev, pri katerih beležijo večje število nesreč. Mladostniki morajo pri vožnji teh uporabljati čelado, za odrasle pa je uporaba te priporočljiva, je spomnil. Starše prvo- in drugošolcev pa je spomnil tudi, da je uporaba rumene rutke obvezna.

V Ljubljani bodo postavili nove radarje, njihove lokacije najdete na tej povezavi.

Podatki iz lanskega leta kažejo, da je prometna varnost ob začetku šolskega leta dobra. Tako lani septembra v Ljubljani niso obravnavali poškodb otrok na poti v šolo in iz nje, na širšem območju pa so obravnavali eno poškodbo. Slabši so podatki iz preostalega dela leta: takrat so zabeležili 14 hudih in več kot 200 lažjih poškodb.

Tudi vodja mestnega redarstva Roman Fortuna je dejal, da so lani v obdobju intenzivnega nadzora našteli več kot 7.000 prehitrih voznikov in več kot 3.000 vozil, parkiranih na pločnikih ter kolesarskih stezah. Tudi letos bodo poostreno nadzirali promet, na šolskih poteh bodo z radarskimi merilniki hitrosti nadzirali hitrost vožnje.

radar
Egon Parteli/N1

Omejec je na novinarski konferenci izpostavil še varno učno okolje. Lani so se policisti posvečali tudi medvrstniškemu nasilju, letos pa pozivajo k pozornosti na vse stiske pri otrocih in mladostnikih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje