Je Tajvan dimna zavesa zaradi sprememb kazenskega zakonika?

Slovenija 20. Jan 202218:00 > 22:17 2 komentarja

Medtem ko se je širša javnost ukvarjala z izjavami premierja Janeza Janše o Tajvanu, je Odbor za pravosodje DZ sprejel predlog spremembe kazenskega zakonika, ki po mnenju kritikov med drugim predvideva, da bi dejanja gospodarskega kriminala zastarala prej. Koordinator Levice Luka Mesec je v oddaji N1 STUDIO ocenil, da časovnica obeh dogodkov ni naključje ter da so Janševe izjave služile za preusmerjanje pozornosti. Medtem pa predsednik koalicijske NSi Matej Tonin tako v predlogu sprememb kazenskega zakonika kot v Janševih izjavah ni videl ničesar spornega.

Včeraj je Odbor za pravosodje DZ podprl predlog poslanca SNS Zmaga Jelinčiča Plemenitega za spremembo kazenska zakonika. Predlog, ki skrajšuje zastaralne roke za nekatere oblike kriminala, tudi gospodarskega (celo za nazaj), je podprla tudi poslanka NSi Iva Dimic, čeprav so predlogu nasprotovali vlada oziroma pravosodno ministrstvo, zakonodajnopravna služba, sodni svet, državnotožilski svet in vrhovno državno tožilstvo. Odbor je predlog podprl ravno v dneh, ko slovensko in mednarodno javnost vznemirjajo stališča premierja Janeza Janše glede Tajvana.

Na to, da dogodka sovpadata, je v oddaji N1 STUDIO opozoril koordinator Levice Luka Mesec. “Janša je vrgel kost, ki jo zdaj vsi skupaj glodamo,” je komentiral in menil, da Janša, enako kot ruski predsednik Vladimir Putin [primer ukrajinske krize, op. a.] “ustvarja zunanjepolitične krize in notranjepolitičnih razlogov. /…/ Medtem pa se dogajajo stvari, kot je ta, da je bil včeraj na pobudo Jelinčiča po mojem na protiustaven način popravljen kazenski zakonik, po katerem bodo dejanja gospodarskega kriminala zastarala prej. Ukvarjamo se s tem, kaj je Janša rekel o Kitajski, ne pa s tem, koliko gospodarskih kriminalcev bo ostalo na prostosti, ker nam koalicija v zakulisju to dela isti dan.”

Predsednik koalicijske NSi Matej Tonin je na soočenju v oddaji Meščeve očitke glede vsebine zakonika zavrnil. Kritiki predlagateljem namreč očitajo, da bi zakonodajne spremembe nagradile kriminal, ne pa ga preganjale – med drugim bi zastaral tudi primer nabave zaščitne opreme v času Janševe vlade.

“Predlog zakonodaje je bil sprejet na odboru, kar pomeni, da še ni bil sprejet na planarnem zasedanju, kjer glasujejo vsi poslanci,” pa je odvrnil Tonin. Poudaril je, da so amandma po njegovi oceni tolmačili na način, da so pravosodni organi v nekem časovnem roku dolžni odreagirati. “Problem, ki se je v Sloveniji vzpostavil, je ta, da nimamo sodnih epilogov in da se pri nas zadeve vlečejo 10 ali 15 let brez pravih zaključkov,” je pojasnil in dodal, da amandma v NSi razumejo v smeri spodbude, da se določena domnevno nezakonita ravnanja obravnavajo prej oziroma v določenem časovnem roku.

Prvak NSi je ob tem zagotovil, da če je bila na odboru storjena kakršnakoli napaka, jo bo v nadaljevanju zakonodajnega postopka še možno popraviti. “Tovrstne diskusije se bodo lahko vrstile na planarnem zasedanju. Če smo naredili kakršnokoli napako, smo jo pripravljeni tudi popraviti. Trenutno ne vidim še nobene drame,” je komentiral.

Mesec se po drugi strani s Toninom ni strinjal in je dejal, da se pri tolmačenju predloga ni zgodila napaka. “Poskušali ste. Janša je vrgel kost v Kitajsko in vi ste gledali, če bomo mogoče uspeli to kost dovolj dolgo glodali, da to mirno mine,” je ocenil Mesec.

Tonin v izjavah Janše o Tajvanu ne vidi nič spornega

Spomnimo, čeprav je Slovenija pred mnogimi izzivi, so ta teden veliko prahu dvignile izjave premierja Janše glede Tajvana, ki jih je izrekel v intervjuju za indijsko televizijo in so razburile tudi Peking. Ta je izrečeno označil za nevarno.

Janševe izjave je v oddaji komentiral tudi podpredsednik vlade Tonin. Po njegovih besedah je stališče Republike Slovenije “jasno in nespremenjeno, da podpiramo politiko ene Kitajske”. Toninu se izmenjave predstavništev med Slovenijo in Tajvanom, ki jih je v intervjuju omenjal Janša, ne zdijo sporne. “Mislim, da ima 19 držav Evropske unije gospodarska predstavništva v Tajvanu in ne vidim nobene sporne stvari v tem, da bi tudi Slovenija imela gospodarsko predstavništvo tam. Tajvan je zelo razvita demokratična država, ki je tudi z ekonomskega vidika pomembna za Slovenijo. Spodbuja ekonomske in gospodarske povezave,” je povedal.

Ostreje od Tonina pa se je, kot smo poročali, včeraj odzval gospodarski minister Zdravko Počivalšek (Konkretno). Med drugim je po informacijah N1 od premierja zahteval pojasnila. Jih je tudi Tonin? “Bil sem na istem sestanku, tako da sem ta pojasnila slišal. Ko izveš vse podrobnosti, se ti te slikajo precej drugače kot zdaj, ko so nekateri skušali stvari napihniti in jih pripeljati v neko smer.”

Na vprašanje o tem, zakaj je vprašanje Tajvana prav zdaj prišlo na dnevni red, pa je Tonin odgovoril, da bi podal odgovor, če bi ga le vedel. “Trdim pa, da tisto, kar je rekel Janša, ni nič dramatično spornega. Ni govoril, da bo Slovenija odprla veleposlaništvo, ker bi bila potem burna reakcija Kitajske lahko upravičena. Govoril je o gospodarskem predstavništvu,” je dejal in dodal, da bi po njegovem moralo biti gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Tajvanom – skladno s politiko ene Kitajske – v interesu Kitajske. “Mi nikogar ne ogrožamo, pogovarjamo se o gospodarskem sodelovanju, ki je v interesu vseh.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje