Kandidat Resnice se je od izgnanega ruskega diplomata poslovil zelo prijateljsko

Slovenija 03. Apr 202420:33 2 komentarja
Bojan Potočnik na ruskem veleposlaništvu
Foto: Srečko Uršič/Facebook

Kandidat zunajparlamentarne stranke Resnica za evropske volitve Bojan Potočnik, ki je v preteklosti svetoval tedanjemu predsedniku Danilu Türku in kot vršilec dolžnosti vodil policijo, se je minuli teden zelo prijateljsko poslovil od ruskega diplomata, ki ga je Slovenija izgnala.

Kandidat za evropskega poslanca zunajparlamentarne stranke Resnica Bojan Potočnik se je prejšnji torek na ruskem veleposlaništvu poslovil od izgnanega ruskega diplomata Sergeja Lemeševa, poročata Delo in 24ur.com.

Upokojeni Potočnik je bil v času vlade Janeza Janše vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije. Bil je tudi kandidat za poslanca na listi LDS in generalni sekretar stranke Desus. V času predsedovanja Danila Türka pa je bil njegov svetovalec. Portal 24ur.com poroča, da je danes 70-letnega Potočnika pred nekaj leti policija obravnavala zaradi domnevnega napada z nožem na partnerja hčerke.

Prijateljsko slovo od izgnanega diplomata

Slovenija je Lemeševa razglasila za nezaželeno osebo. Kot so sporočili iz ministrstva za zunanje zadeve, je namreč Lemešev opravljal aktivnosti, neskladne z njegovim diplomatskim statusom. Podrobnosti v vladnih vrstah niso razkrili. Kot je znano, pa v Sloveniji v zadnjem času narašča število ruskih državljanov, pri čemer je iz vladnih krogov mogoče slišati, da je med njimi kar nekaj pripadnikov ruskih obveščevalnih služb, katerih primarna naloga je širjenje propagande in dezinformacij.

Sergej Lemešev je na veleposlaništvu opravljal funkcijo namestnika vojaškega atašeja. Bil naj bi tudi član ruske obveščevalne agencije SVR. Po poročanju medijev pa naj bi pri širjenju dezinformacij poleg njega sodelovalo več deset ruskih državljanov, ki v Sloveniji bivajo zakonito na podlagi študentskih vizumov. Neuradno naj bi šlo za ljudi v zrelih letih, ki so se zaradi pridobitve študentskih vizumov pri nas vpisovali na zasebne šole. Siol pa je pisal, da je Lemešev za širjenje ruske propagande delil podkupnine in plačeval za izdajanje tajnih informacij.

Fotografije slovesa od izgnanega diplomata je na svojem Facebook profilu objavil Srečko Uršič. Skupaj s Potočnikom in nekaterimi drugimi so Lemeševu podarili sabljo za odpiranje penine in zapisali: “Dragi Sergej. Beseda prijatelj veliko pomeni, tako kot nam veliko pomeniš tudi ti. Vse lepo želimo tebi in družini, kjer koli boš služil domovini.”

Lemeševi sodelavci naj bi imeli stike z dvema kandidatoma Resnice

Predsednik Resnice Zoran Stevanović in Potočnik v tesni povezavi z ruskim diplomatom ne vidita težav. Delo poroča, da so bili sodelavci Lemeševa v stiku z dvema kandidatoma te stranke.

Na listi Resnice so poleg Stevanovića in Potočnika še novinarka in nekdanja dopisnica iz Rusije Polona Frelih, ginekologinja Sabina Senčar, porodničar Stanko Pušenjak, igralka Tanja Ribič, geopolitični strokovnjak Neven Polajnar, doktorica veterinarske medicine Katja Kokot ter pisatelj in prevajalec Branko Gradišnik.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje