Kljub številnim opozorilom se planinci še vedno odpravljajo v gore

Slovenija 22. Jul 202311:21 0 komentarjev
reševanje planinca
Društvo Gorska reševalna služba Kamnik/Facebook

Številna neurja, ki so v zadnjih dneh zajela Slovenijo, so povzročila tudi težave v visokogorju, zato imajo reševalci polne roke dela z reševanjem planincev, ki so se med potjo znašli v neurju. Kljub številnim opozorilom zaradi slabega vremena in možnostjo neurij, pa se planinci še vedno odpravljajo v gore.

Potem ko smo na N1 obširno poročali, da je bilo v Kovinarski koči v Krmi ujetih približno 90 ljudi, med njimi slepi in slabovidni s spremljevalci, je bilo izdanih kar nekaj opozoril ljudem, naj se med divjanjem neurij nikar ne odpravljajo na prosto, še najmanj pa v visokogorje, kjer so vremenske razmere zares nepredvidljive.

Brane Gregorčič je bil v nedavnem pogovoru za N1 precej kritičen do organizatorjev izleta na Triglav, po katerem je v koči v Krmi ostalo ujetih 90 ljudi, med njimi več deset slepih in slabovidnih oseb s spremljevalci. “Opozorila smo začeli izdajati že v ponedeljek – v torek smo izdali oranžnega in ga podaljšali na sredo. In potem se večja skupina ljudi, in to slepi in slabovidni, odpravi na Triglav – lepo vas prosim! Nikomur ne bi priporočali, da gre v teh dneh tja gor. Organizacije, ki izvajajo pohode v gore, bi se morale dejansko bolj ozirati na vremenske razmere,” je dejal.

Kritičen je bil tudi vodja civilne zaščite Srečko Šestan. “Ne le napovedi, celo opozorila vseh pristojnih: že več dni civilna zaščita, uprava za zaščito in reševanje ter gorski reševalci opozarjamo ljudi. Včasih je treba upoštevati navodila in v svoje dobro narediti kaj, kar nam ni všeč,” je ob tem dejal.

A opozorila niso zalegla, saj so morali gorski reševalci tudi včeraj večkrat posredovati. Na planinski poti med Lepim Špičjem in Prehodavci v občini Bohinj je zdrsnil planinec in ob tem utrpel poškodbe glave, rok in nog. Gorski reševalci GRS Bohinj, Bovec in dežurna ekipa GRS Brnik so do poškodovanega planinca poskušali priti s helikopterjem Slovenske vojske, kar pa zaradi slabega vremena ni bilo mogoče. Do poškodovanca so nato prispeli peš in ga oskrbeli, okoli 17. ure pa je ob izboljšanju vremenskih razmer vendarle lahko vzletel helikopter. Poškodovanega planinca so prepeljali v jeseniško bolnišnico.

V popoldanskih urah so morali na pomoč dvema tujima planincema v dolini Krme prihiteti gorski reševalci GRS Mojstrana, saj ju je zajela nevihta.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!