Krivec pred dnevom državnosti: Kot narod in država ne napredujemo, kot bi lahko

Slovenija 24. Jun 202321:09 0 komentarjev
Danijel Krivec
Žiga Živulović jr./BOBO

V nedeljo Slovenija obeležuje 32. obletnico osamosvojitve, ko je takratna slovenska skupščina 25. junija 1991 sprejela ključne dokumente za osamosvojitev Slovenije. Ob tej priložnosti je podpredsednik DZ Danijel Krivec na slavnostni seji DZ nagovoril poslance, pri čemer ni ostal le pri osamosvojitvi, temveč se je obregnil tudi ob nekatere bolj aktualne dogodke.

Najbolj svetel čas slovenske zgodovine je čas, ko smo postali nacija z lastno državo, je na današnji slavnostni seji DZ na predvečer dneva državnosti ocenil podpredsednik DZ Danijel Krivec. Danes pa je Slovenija v krizi, zato moramo združiti najboljše, kar premoremo, da bodo sanje o boljšem življenju izpred 33 let, ki so spremljale glasovanje na plebiscitu, postale resničnost, meni.

Seje so se udeležili tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar, predsednik DS Marko Lotrič, predstavniki različnih državnih institucij in diplomacije, nekateri ministrice in ministri (a brez prvega med njimi, premierja Roberta Goloba), nekdanji predsedniki države in DZ in nekdanji poslanci, zastavonoše in praporščaki, predstavniki veteranskih in domoljubnih organizacij, predstavniki verskih skupnosti ter ostali visoki gostje. Padlim v vojni za Slovenijo so se poklonili tudi z minuto molka.

Dan Državnosti slavnostna seja DZ
Žiga Živulović jr./BOBO

“Slovenija je danes v krizi”

Krivec se je v nagovoru na predvečer dneva državnosti ozrl na čas, ko se je slovenski narod odločil za samostojno državo. “To je bil čas velikih pričakovanj, hkrati pa tudi velike negotovosti. Pogum in odločnost vseh, ki so takrat sprejemali ključne politične odločitve, sta presegla dvome in omahljivost mnogih,” je dejal in ocenil, da je v osamosvojitveni vojni ljubezen do domovine premagala strah.

Čas osamosvajanja pa so zaznamovale tudi sanje o novem, boljšem življenju. “Je danes tako? So se naše sanje uresničile ali smo sanjali zaman?,” se je ob tem vprašal. Kot ugotavlja, številni menijo, da je v Sloveniji marsikaj narobe, da so človekove pravice kršene, da je ulica zmagovalka lanskih parlamentarnih volitev, da civilna družba izstavlja račune, medtem ko zmanjkuje denarja za zdravstvo, ceste, domove za ostarele. Spet drugi menijo, da je v Sloveniji živeti čudovito, je strnil.

Po več kot treh desetletjih tako po mnenju Krivca postaja vse bolj očitno, da pravičnost, spoštovanje, enakopravnost, svoboda in solidarnost različnim ljudem različno pomenijo. “A ne glede na to je nujno, da v družbi obstaja temeljno soglasje o tem, kaj je dobro in kaj je slabo,” je poudaril. V nasprotnem primeru izgubimo moralni kompas in so stvari postavljene na glavo, družba pa je v krizi.

Danijel Krivec
Žiga Živulović jr./BOBO

In Slovenija danes je v krizi, je prepričan Krivec, ki se je ob tem obregnil tudi ob odločitev ustavnega sodišča o odpravi zadržanja dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija in ukinitev nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja.

Obenem je poudaril, da se je slovenski narod na plebiscitu izrekel tudi proti življenju v Jugoslaviji in komunističnemu režimu. A danes se po njegovem prepričanju zdi, da se nekaterim toži po tistih časih, aktualna vlada pa po njegovem mnenju z nekaterimi odločitvami temu na široko odpira vrata. Vse to pa nas kot narod in državo drži na mestu, da ne napredujemo, kot bi lahko, ocenjuje Krivec.

Preizkušnje, pred katere je postavljen narod, pa zahtevajo, da se vrnemo k temeljem, na katerih smo postavili svoj dom in vrednotam, ki smo jih vtkali v samo bistvo samostojne države, in sicer vrednote svobode, pravičnosti, solidarnosti in domoljubnosti, ki so postale temelj demokracije, enakosti, človekovih pravic in pravne države, je še sklenil podpredsednik DZ.

Klakočar Zupančič in Lotrič o ponosu in izjemnosti države

Zbrane je pozdravila tudi predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, ki je izpostavila, da je bila “pot do svobodne Slovenije dolga in trnova, zato se danes s ponosom in z globokim spoštovanjem lahko ozremo nazaj na vse uspešno premagane nevarnosti, da nam morda ne bi uspelo, na premagane prepreke in nevšečnosti, ki so jih zmogli ljudje, ki so se zavzeli za našo neodvisnost in našo svobodo”. “Država je bila zgrajena na temeljih demokracije, enakosti, pravičnosti in spoštovanja človekovih pravic. To so vrednote, ki ostajajo naš temelj in nas kot nevidna vez medsebojno povezujejo in osmišljajo našo družbo,” je dejala.

Predsednik DS Marko Lotrič je v govoru poudaril, da Slovenci skupaj zmoremo velike reči in spomnil na nekatere izjemne Slovence. Ocenil je, da so nas do samostojne države pripeljali ponos, pogum, enotnost, sožitje, medsebojno razumevanje in zaupanje. Kot je Lotrič poudaril v svojem govoru, demokracije v Sloveniji danes ne bi živeli, če pred nekaj več kot 32 leti izjemni posamezniki ne bi premogli modrosti in zavedanja, da je za enotnost naroda, za uspeh na plebiscitu, ključna enotnost politike.

“Sodelovanje je bilo tisto, ki nas je pripeljalo do dneva državnosti. Sodelovanje posameznikov, ki so lastne parcialne interese potisnili na stran z namenom doseganja višjega cilja v dobrobit vseh državljank in državljanov,” je poudaril in dodal, da smo bili temu sodelovanju priča še nekajkrat, denimo v času prizadevanj za polnopravno članstvo v zvezi Nato, pa tudi v času pogajanj za članstvo v EU.

Skupaj po njegovih besedah zmoremo velike reči. Pred nami je še mnogo izzivov, mnogo zahtevnih vprašanj čaka na odgovore. Med drugim tudi uvedba druge ravni lokalne samouprave, pokrajin, ki jih imamo zapisane v slovenski ustavi, moči, da jih uvedemo, pa do danes še nismo premogli, je dejal.

Dan Državnosti slavnostna seja DZ
Žiga Živulović jr./BOBO

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!