Kupovanje zdravil po spletu je lahko nevarno: na kaj moramo biti pozorni?

Slovenija 17. Mar 202306:05 1 komentar
kupovanje zdravil prek spleta
PROFIMEDIA

Pri vsakodnevni uporabi spleta se nam prikazuje tudi kopica oglasov za zdravila in prehranska dopolnila, ki bodo vse naše težave rešili takoj. Imena teh zdravil nam iz običajnih lekarn niso poznana, kupimo pa jih lahko le v posebnih spletnih trgovinah. Vse prevečkrat pa te potrošniku ponujajo ponarejena in nepreverjena zdravila, ki so lahko resna grožnja za zdravje. V registriranih spletnih lekarnah pa medtem lahko kupimo preverjena in varna zdravila. Na kaj moramo biti pozorni?

Tako kot marsikatere druge izdelke je po spletu mogoče kupiti tudi zdravila. Kupci takšne nakupe sicer še vedno v večini opravijo v fizični poslovalnici, čeprav večina slovenskih lekarn omogoča tudi spletno nakupovanje. Vendar se na spletu pojavlja tudi ogromno spletnih trgovin, ki ponujajo nepreverjena zdravila.

Januarja je finančna uprava opozorila, da opaža porast pošiljk zdravil in prehranskih dopolnil, naročenih na nepreverjenih spletnih straneh. Pri tem je navedla seznam spletnih strani, s katerih najpogosteje prihajajo takšne pošiljke. Strani so si med seboj zelo podobne. Večina ponuja le pripravke za zdravljene erektilne disfunkcije, na spletnih straneh pa nikjer ne najdemo naslova ali davčne številke podjetja. Prav tako ni nikjer nikakršnega dovoljenja za prodajo zdravil. Kontakt je običajno mogoče vzpostaviti le prek obrazca ali mednarodne telefonske številke, naslovi URL pa so si med seboj zelo podobni in skušajo ustvariti legitimen videz strani.

Nakup in uporaba zdravil s takšnih strani pa sta lahko zelo nevarna za zdravje. Kot opozarja Evropska agencija za zdravila (Ema), potrošnik pri takšnem nakupu močno tvega, da bo dobil ponarejena zdravila, ki niso šla skozi strog kontrolni postopek. Kot še opozarjajo, lahko ponarejena in nepreverjena zdravila vsebujejo napačne ali nekakovostne sestavine in niso pravilno označena.

Na napačne in nekakovostne sestavine opozarjajo tudi na Javni agenciji RS za zdravila, kjer so izpostavili primer iz Švedske. Tam so zdravila s spleta vsebovala loščilo za tla, tiskarsko črnilo in celo težke kovine. Namesto da bi pomagala, lahko zdravju še dodatno škodujejo.

“V EU je prodaja zdravil po spletu dovoljena le v spletnih lekarnah ali specializiranih prodajalnah za zdravila, ki so pridobile dovoljenje za takšno izdajanje zdravil,” opozarjajo na javni agenciji za zdravila. Spletne lekarne v članicah EU, ki takšno dovoljenje imajo, morajo spletno stran opremiti s posebnim logotipom. Ob kliku nanj se uporabniku odpre seznam lekarn in specializiranih prodajaln, ki imajo v posamezni državi dovoljenje za izdajo zdravil po spletu.

logotip, prodaja zdravil
Posnetek zaslona

Kot še opozarjajo na agenciji za zdravila, je veliko zavajajočih in lažnih obljub o delovanju predvsem pri izdelkih naravnega izvora. Pri tem pa poudarjajo, da oglaševanje in predstavljanje izdelka, ki ni opredeljen kot zdravilo in nima statusa registriranega zdravila, ne sme govoriti o zdravilnosti takšnega produkta. “Žal se proizvajalci in trgovci prehranskih dopolnil te prepovedi, ki potrošnika ščiti pred lažnimi obljubami, velikokrat ne držijo in zaradi tržnih razlogov pri potrošnikih želijo doseči vtis, da gre za zdravila,” so pojasnili na agenciji.

Poleg škodljivih in nepreverjenih ponaredkov tudi prevare z denarjem

Pri nakupu zdravil prek nepreverjenih spletnih strani pa potrošnik lahko ostane tako brez naročenega izdelka kot tudi denarja. Taka zdravila so pogosto poslana iz tretjih držav, kot opozarjajo na ministrstvu za zdravje, pa gre pošiljka skozi carinski postopek, kjer se preverja, ali je uvoz dovoljen ali ne. “Zakon o zdravilih prepoveduje uvoz vsakršnih zdravil posameznikov, dovoljen je le imetnikom dovoljenja za proizvodnjo zdravil,” so spomnili na spletni strani ministrstva. To pa pomeni, da se zdravila iz tretjih držav kupcu ne dostavijo, ampak gredo nazaj pošiljatelju. Večina nepreverjenih spletnih trgovin z zdravili vračila denarja ne omogoča.

kupovanje zdravil prek spleta
PROFIMEDIA

Prav zato je pomembno, da kupec pozna svoje pravice in morebitne zakonske omejitve. To velja tudi v primeru velikih in zavajajočih obljub, ki jih pogosto preberemo na embalažah prehranskih dopolnil. Kot opozarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije, so pretirane in lažne zdravstvene trditve o učinkih prehranskega dopolnila prepovedane in nepoštene. “Po novi zakonodaji lahko potrošnik, ki je žrtev nepoštene poslovne prakse, zahteva odstop od pogodbe in vračilo kupnine ali odškodnino,” so spomnili na zvezi.

Tako kot pri vseh nakupih po spletu se je pomembno spomniti na pravico, da lahko potrošnik v 14 dneh po nakupu odstopi od pogodbe brez navedbe razloga. V enakem obdobju pa lahko tudi vrne izdelek, pri čemer potrošnik ne sme nositi nobenih stroškov, razen tistih, ki nastanejo pri vračilu blaga. “Izdelki morajo biti v originalni in nepoškodovani embalaži, ki je tudi originalno zaprta. Sicer možnosti vračila nimajo več,” so še poudarili na zvezi potrošnikov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje