Leto dni po onesnaženju Jezernice s fekalijami: kakšno je stanje letos?

Slovenija 15. Avg 202316:28
Bled
Profimedia

Pred enim letom se je v okolici Bleda izlila s fekalijami pomešana voda, kar je povzročilo onesnaženje potoka Jezernica, edinega iztoka Blejskega jezera. Na Občini Bled so takrat dejali, da gre za problematiko, ki se pojavlja zadnjih nekaj let, predvsem ko so gladine rek izjemno nizke, temperature pa visoke. Kakšno je stanje letos?

Avgusta lani je na Bledu prišlo do onesnaženja potoka Jezernica s fekalijami. Ta problematika se pojavlja zadnjih nekaj zaporednih let, predvsem ko so gladine rek izjemno nizke, temperature pa visoke. Kakšno je stanje letos? Kaj so pristojni naredili, da onesnaženja v prihodnje ne bi bilo več?

Po podatkih Občine Bled letos onesnaženj Save Bohinjke zaradi prelivanja na razbremenilniku pred čistilno napravo ni bilo.

V Ušivcu preveč nitratov, da bi ga lahko preusmerili v jezero

Lani so na občini eno od rešitev videli v izključitvi potoka Ušivec iz preobremenjenega kanalizacijskega sistema, ki bi ga namesto tega speljali v Blejsko jezero. Menili so, da bi s tem ne le razbremenili kanalizacijo, ampak tudi povečali pretok v jezeru ter zmanjšali onesnaženje in cvetenje. Vendar je država, ki je lastnica izvirskih voda, dvomila o ustreznosti vode v potoku Ušivec.

Zaradi tega so izvedli meritve. “V Ušivcu je bila za površinske vode zaznana visoka vsebnost nitratov, ki v povprečju znaša 13 miligramov na liter, za primerjavo je bila povprečna vrednost nitratov za Blejsko jezero v letu 2022 1,2 miligrama na liter. Preusmeritev Ušivca v jezero bi tako pomenila veliko dodatno obremenitev jezera z nitrati,” so na naša vprašanja odgovorili na Občini Bled.

onesnaženje vode bled
Društvo za varstvo okolja Bled

Na ministrstvu za naravne vire in prostor poudarjajo, da je odvajanje in čiščenje komunalne odpadne vode v pristojnosti občin. “Za izvedbo ukrepov, tudi za gradnjo ločenega kanalizacijskega sistema, je pristojna Občina Bled. V preteklosti ji je bila v zvezi z ureditvijo odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode že izdana inšpekcijska odločba, katere izvršljivost se izteče v tem letu,” so zapisali.

Gre za odločbo, izdano leta 2020, s katero prepovedujejo odvajanje komunalne odpadne vode iz razbremenilnika M kanala v potok Jezernica. To mora občina urediti do 30. oktobra 2023. Še pred tem pa bo morala rešiti vprašanje izločitve Ušivca iz kanala M. Občina pa bo morala do konca prihodnjega leta zgraditi še manjkajoča dela kanalizacijskega omrežja pri naseljih Podhom in Zasip.

Ločitev fekalnih vod iz kanalizacije ocenjena na dva milijona evrov

Občina Bled investicijo za ločitev fekalnih in zalednih vod iz mešanega kanalizacijskega sistema okvirno ocenjuje na dva milijona evrov. Na sestanku skupine za spremljanje izvajanja nalog iz Sporazuma o skupnem upravljanju Blejskega jezera in Načrta aktivnosti za zmanjševanje vpliva obremenitev na kakovost vode v Blejskem jezeru so predstavniki občine prosili predstavnike države za denar za izločitev Ušivca in zalednih vod iz mešanega kanalizacijskega sistema.

bled bled
Društvo za varstvo okolja Bled
onesnaženje vode bled onesnaženje vode bled
Društvo za varstvo okolja Bled
onesnaženje vode bled onesnaženje vode bled
Društvo za varstvo okolja Bled
onesnaženje vode bled onesnaženje vode bled
Društvo za varstvo okolja Bled
onesnaženje vode bled onesnaženje vode bled
Društvo za varstvo okolja Bled

Občina bo zaprosila za državna in evropska sredstva oziroma se bo prijavila na razpise, ki bi omogočili pridobitev denarja za ta namen, so zapisali na občini. Za izvedbo investicije bo potrebna delna zapora ceste Bled–Bohinj, so opozorili na občini in dodali, da bi bilo najbolje, če bi država Ljubljansko cesto, ki je glavna cesta na Bled, obnovila takrat, ko bo potekala sanacija M kanala.

Na sestanku so se dogovorili, da agencija za okolje (Arso) pošlje Občini Bled mnenje glede Ušivca, ki bo napisano preprosto in razumljivo.

Čistilno napravo in razbremenilnik si je aprila letos ogledala tudi direktorica Urada za stanje okolja, ki deluje v okviru ministrstva za podnebje, okolje in energijo, Nataša Sovič. Na obisku so se posvetili tudi ukrepom za zavarovanje Blejskega jezera in Save Bohinjke, pogovarjali pa so se tudi o možnosti, da bi se izvirske vode iz osrednjega kanalizacijskega M kanala speljalo drugam. Sovič je po navedbah občine opozorila, da je izviru Ušivec, ki je speljan v M kanal, preveč nitratov, da bi ga speljali v jezero, prav tako pa vse večji problem postaja mineralizacija voda – v vodah je preveč soli.

Pričakovati je, da bo ob podnebnih spremembah takšnih dogodkov vedno več

“Lani poleti smo v zahodnem delu Slovenije zaradi hude suše izmerili rekordno nizke gladine, kar je vplivalo na stanje vseh vodotokov na zgornjem Gorenjskem, tudi Save Bohinjke. Pričakovati je, da bo glede na podnebne spremembe takšnih dogodkov vedno več, zato je ukrepanje nujno,” so poudarili na občini. Možnih rešitev za jezero in Savo Bohinjko je več, pravo pa bo treba izbrati zelo previdno in pozorno, še pravijo na občini.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.