Levica: Vlada mora odstopiti

Slovenija 15. Jul 202119:38 > 20:37 3 komentarji
Luka Mesec, Levica
Žiga Živulovič jr./BOBO

"Janša, Tonin in Počivalšek so danes, tik pred počitnicami, na skupni novinarski konferenci priznali poraz," so sporočili iz stranke Levica. Dodali so, da zahtevajo odstop vlade, saj lahko pomiritev pride le s predčasnimi volitvami in novo vlado.

Po novinarski konferenci predsednika vlade in SDS Janeza Janše, predsednika NSi Mateja Tonina in predsednika SMC Zdravka Počivalška so iz stranke Levica sporočili, da preložitev zakona o demografskem skladu in zavrnitev zakona o nalezljivih boleznih ni dovolj. Rešitev je odstop vlade, pravijo.

“Janša, Tonin in Počivalšek so danes, tik pred počitnicami, na skupni novinarski konferenci priznali poraz,” so v Levici zapisali v sporočilu za medije. Dodajajo, da so po nedeljskem referendumu, na katerem celotna vlada in slovenska desnica ni uspela zbrati več kot 104 tisoč glasov, kar je šestkrat manj od njenih nasprotnikov, v koaliciji napovedali dve stvari.

Da bodo glasovali proti zakonu o nalezljivih boleznih, ki so ga po besedah Levice sami pripravili, vanj pa “zbrali cvetober neučinkovitih in diskriminatornih karantenskih ukrepov v preteklem letu”. Druga stvar, na katero so opozorili v Levici, pa je ta, da so v vladi “v strahu pred novim referendumom, ki so ga napovedali sindikati, na jesen premaknili glasovanje o škodljivem zakonu o demografskem skladu, ki ni nikakršna rešitev za boljše pokojnine, bi pa vladi omogočil neomejeno kadrovanje po državnih firmah in privatizacijo”.

“Ta vlada nima več nobenega zaupanja ali podpore”

V Levici menijo, da sta to pomembna umika z dveh ključnih front. “Jasno je, da vedo, da glasov za svoje zakone v parlamentu nimajo več. In jasno je, da sporočilo nedeljskega referenduma vendarle razumejo – vlada ne more delovati proti lastnemu ljudstvu,” so zapisali.

V stranki, ki jo vodi koordinator Luka Mesec, pravijo, da ta vlada nima več nobenega zaupanja ali podpore, kaj šele vizije razvoja. “Afer, korupcije, klietelizma, nesposobnnosti, puščanja pomoči potrebnih na cedilu, netenja sporov in kaosa, sesuvanja institucij, napadov na kritike in sramotenja države v tujini je bilo enostavno preveč,” so dodali.

V Levici menijo, da umik dveh spornih zakonov ne more pomiriti stanja v Sloveniji. “Pomiritev lahko pride le s predčasnimi volitvami in novo vlado. Zahtevamo odstop,” so zapisali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje