Kmetijski ministri EU podprli slovensko pobudo za boljše oznake porekla medu

Slovenija 30. Jan 202310:57 > 20:10 1 komentar
Irena Šinko
MKGP

Kmetijski ministri EU so na zasedanju v Bruslju podprli pobudo Slovenije o reviziji reviziji direktive o medu, po kateri bo poreklo medu odslej bolj jasno označeno. Evropski komisar za kmetijstvo je v razpravi poudaril, da mora biti poreklo medu sicer res označeno jasno, a tudi sorazmerno in ne sme predstavljati administrativnega bremena.

Slovensko pobudo o reviziji direktive o medu, s katero bi bilo poreklo medu odslej jasno označeno, so kmetijski ministri EU na današnjem zasedanju v Bruslju večinsko podprli.

Kmetijski ministri EU
MKGP

Trenutno je po besedah ministrice Irene Šinko z etikete medu razvidno zgolj, ali je med iz EU ali gre za mešanico z medom iz tretjih držav. Slovenija pa si želi, da bi bila na etiketi zapisana vsaka država posebej in kolikšen delež predstavlja med iz te države. To bi moralo veljati tako za članice EU kot tretje države, je pojasnila Šinko.

Evropski komisar za kmetijstvo Janusz Wojciechowski je danes v razpravi kmetijskih ministrov o označevanju porekla medu poudaril, da mora biti to jasno, a tudi sorazmerno. Napovedal je, da bo predlog revizije direktive o medu predstavil kmalu.

Da mora biti predlog predstavljen zelo kmalu, je po zasedanju v izjavi za medije povedala tudi slovenska kmetijska ministrica Šinko, sama predlog komisije pričakuje marca. Za revizijo direktive se zavzemajo tako članice EU kot Evropski parlament, je dejala.

Glede dvomov nekaterih ministrov o predlogu Slovenije, da bi morala biti na etiketi napisana vsaka država, iz katere prihaja med, in delež medu iz nje, je dejala, da so rešitve lahko različne. Lahko bi bili označeni deleži ali pa bi bile države zgolj razporejene po vrstnem redu glede na to, kolikšen del mešanice predstavlja njen med.

Dejala je, da je cilj Slovenije zelo ambiciozen, kakršen tudi mora biti v pogovorih z Evropsko komisijo. “Ko bo zakonodajni predlog v obravnavi, pa bomo videli, kako se bo ta dilema razpletla,” je povedala.

Irena Šinko
MKGP

Jasno označevanje porekla medu je po njenih besedah pomembno za zaščito potrošnikov, pa tudi čebelarjev, ki ne morejo biti konkurenčni nizkim cenam mešanic medu. Čebelarski sektor je treba zaščititi tudi zato, da se zaščiti opraševalce, je še pojasnila ministrica v izjavi za novinarje.

Visoko podporo slovenski pobudi, ki jo je podprlo 19 drugih držav članic, so pozdravili v Čebelarski zvezi Slovenije. Njen predsednik Boštjan Noč je zapisal, da gre za res pomemben korak v smeri zaščite potrošnika, da bo končno seznanjen, iz katerih držav je med in se bo lahko tudi na podlagi tega odločil o nakupu.

Preberite še: Ministrica za kmetijstvo za N1: Borila se bom za ohranjanje živinoreje

Osrednja tema današnjega zasedanja kmetijskih ministrov so sicer razmere na kmetijskih trgih spričo ruske agresije na Ukrajino in podpora kmetijstvu v EU in Ukrajini.

Slovenska ministrica je ob prihodu na zasedanje povedala, da se trg stabilizira. Izrazila je upanje, da se bo to nadaljevalo in da ne bodo potrebni obsežnejši ukrepi.

“Zavzemamo se za to, da bi ukrepe uvedli takrat, ko bo situacija bolj kritična,” je poudarila. V Sloveniji bodo odločbe o pomoči kmetom izdali marca in jo do konca leta izplačali, je povedala Šinko.

Zasedanje kmetijskih ministrov EU
MKGP

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje