Ministrstvo za izobraževanje bi zmanjšalo sredstva zavodu Rudolfovo

Slovenija 03. Okt 202218:14 4 komentarji
Rudolfovo
rud.si

Na ministrstvu za izobraževanje so pripravili predlog, po katerem bi javnemu raziskovalnemu zavodu Rudolfovo v Novem mestu zmanjšali finančna sredstva. Prejšnja vlada pod vodstvom Janeza Janše je zavodu, ki ga je sprva vodil Borut Rončević, zdaj pa je direktor Janez Povh, namenila 2,6 milijona letno za letošnje in prihodnje leto. Ministrstvo Igorja Papiča pa predlaga zmanjšanje sredstev na do milijon za letošnje in do dva milijona za leto 2023.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport predlaga zmanjšanje sredstev, namenjenih javnemu raziskovalnemu zavodu Rudolfovo v Novem mestu. Tega je tik pred državnozborskimi volitvami ustanovila vlada Janeza Janše. Za prvi dve leti delovanja mu je namenila skupaj 5,2 milijona evrov. Idejni vodja zavoda je zvesti podpornik SDS in Janše Borut Rončević, ki pa zavoda ne vodi več. Direktor je zdaj prof. dr. Janez Povh.

Ministrstvo za izobraževanje, ki ga vodi Igor Papič, predlaga zmanjšanje sredstev. Če je Janševa vlada Rudolfovemu za letošnje in prihodnje leto namenila po 2,6 milijona evrov letno, bi vlada Roberta Goloba ta sredstva lahko zmanjšala na do milijon za letošnje leto in na do dva milijona za prihodnje leto. V ta znesek so že vključena sredstva za raziskovalno in drugo opremo za začetek dela zavoda, investicije v gradnjo prostorov pa niso načrtovane, izhaja iz gradiva, objavljenega na vladni spletni strani.

Nekatere je skrbelo, da bi vlada lahko Rudolfovo uvrstila v stabilni sistem financiranja. Tako je Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) maja na direktorja Agencije za raziskovalno dejavnost (ARRS) Mitjo Lainščaka naslovil poziv, naj zaradi številnih nejasnosti in dvomov v zakonitost z zavodom Rudolfovo ne podpiše pogodbe o stabilnem financiranju. Kot so poudarili, zavod Rudolfovo ne izpolnjuje minimalnih pogojev za pridobitev stabilnega financiranja raziskovalne dejavnosti, kot jih določa 80. člen novega zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti.

Iz predlaganega sklepa o spremembah in dopolnitvah sklepa o ustanovitvi javnega raziskovalnega zavoda Rudolfovo pa je mogoče sklepati, da do tega ne bo prišlo.

Golobovi ustanovitvi Rudolfovega nasprotovali

Ustanovitvi javnega raziskovalnega inštituta Rudolfovo so v stranki Gibanje Svoboda pred volitvami nasprotovali. Menili so namreč, da gre za poskus izgradnje vzporednega visokošolskega in znanstvenoraziskovalnega sistema SDS, pridobitev vpliva na oblikovanje visokošolske in raziskovalne politike ter zasedanje mest v strateških telesih izobraževalnih ustanov, je poročal STA.

Do ustanavljanja novih javnih inštitutov in univerz so bili kritični tudi v stroki. Tako je rektor Univerze v Ljubljani Gregor Majdič konec marca poudaril: “Aktualno ustanavljanje novih raziskovalnih inštitutov in regionalnih javnih univerz razkriva, da pristojno ministrstvo, vlada in vladajoča ekipa sledijo napačnim in celo škodljivim razmišljanjem, da bomo z drobljenjem visokošolskega in raziskovalnega prostora v dvomilijonski Sloveniji dvigali njegovo kvaliteto. Kot članica Evropske unije bi morali konkurenčnost in kvaliteto dokazovati v skupnem evropskem prostoru.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje