Nadaljevanje sojenja nekdanjemu predsedniku uprave Nove KBM

Slovenija 27. Feb 202314:06 0 komentarjev
Nova KBM
Foto: Miloš Vujinović/BOBO

Na ponedeljkovem sojenju nekdanjemu predsedniku uprave Nove KBM Matjažu Kovačiču in nekdanjemu prvemu človeku Dela Revij Mateju Raščanu zaradi očitkov o domnevno spornih poslih pri preprodaji delnic elektro podjetij je tožilstvo danes zaslišalo nekdanjo lastnico družbe M&M Consulting Jasno Mihelj Coustaury. Slednja ni znala pojasniti, zakaj se je njena družba odločila skleniti tvegano terminsko pogodbo za nakup omenjenih delnic.

Na mariborskem sodišču so danes nadaljevali sojenje nekdanjemu predsedniku uprave Nove KBM Matjažu Kovačiču in nekdanjemu prvemu človeku Dela Revij Mateju Raščanu zaradi očitkov o domnevno spornih poslih pri preprodaji delnic elektro podjetij. Med drugim je bila zaslišana nekdanja lastnica družbe M&M Consulting Jasna Mihelj Coustaury.

Specializirano državno tožilstvo Kovačiču očita zlorabo položaja, ker naj bi z dvema posloma leta 2010 pridobil dober milijon evrov premoženjske koristi družbi Kandela, posla pa sta povezana z Raščanom, ki mu obtožnica očita pomoč pri omenjenem kaznivem dejanju.

Kovačič naj bi kot predsednik uprave takrat še druge največje državne banke najprej sklenil posel, s katerim je Nova KBM od Kandele kupila delnice Elektra Ljubljana, Elektra Primorska in Elektra Celje za skupno 1,7 milijona evrov, pri čemer naj bi se zavedal, da je dejanska vrednost delnic nižja in da te sploh ne kotirajo na borzi.

Mihelj Coustaury ni znala pojasniti, zakaj se je njena družba kupiti tvegane delnice

Za oba posla, katerih cilj naj bi bil, da bi družba Kandela z denarjem, ki bi ga pridobila, plačala aro za nakup časopisne hiše Večer, je banka še isti dan sklenila terminski pogodbi, v skladu s katerima naj bi prvi paket delnic kupil M&M Consulting, drugega pa Vinag, ki pa po prepričanju tožilstva nista imela resnega namena kupiti delnic, vprašljiva pa je bila tudi njuna sposobnost plačila.

Sodni senat pod vodstvom sodnice Karmen Krajnc je na današnji narok povabil ustanoviteljico in direktorico M&M Consultinga Jasno Mihelj Coustaury, ki kljub večkratnemu povpraševanju sodnice ni znala pojasniti, zakaj se je njena družba sploh odločila skleniti tvegano terminsko pogodbo za nakup omenjenih delnic, čeprav od tega ni imela nič, na koncu celo škodo, saj je ostalo tako brez delnic, ki so ostale v lasti banke, slednji pa so nekaj let pozneje morali po sklenjeni poravnavi plačati še nekaj deset tisoč evrov.

Preberite še: Na sojenju Kovačiču in Raščanu zaslišali Ivana Simiča

Večkrat je zatrdila, da je šlo zgolj za uslugo Raščanu, za katero v zameno niso pričakovali nič, prav tako naj jih v to ne bi nihče silil. To naj bi storili, ker jo je Raščan prosil, pa čeprav naj pred tem z njim ne bi imela nobenih poslovnih odnosov, rekla je celo, da ga je poznala zgolj bežno. “Včasih pač človek naredi kakšno neumnost,” je dejala priča.

Dodala je še, da je Raščanu verjela, saj je bil v tistih časih ugleden poslovnež, ta pa jo je za pomoč prosil, ker naj njegova družba v tistem času ne bi imela dovolj prostih sredstev za sklenitev nekega posla, pri čemer sama ni vedela, zakaj točno potrebuje denar.

Glede vloge Nove KBM je dejala, da se do sklenitve pogodbe o tem ni pogovarjala z nikomer iz banke, šele pozneje, ko je prišlo do težav in s tem pogovorov o podaljšanju terminske pogodbe, je stopila v stik z njimi, a nikoli s Kovačičem. Z njim in Raščanom naj bi se dobili samo enkrat, vendar takrat niso dorekli ničesar.

Novih prič danes še več

Kot pričo so danes zaslišali še Jerneja Jerenka, znanega iz zasebne tožbe Matjaža Kovačiča proti novinarju Roku Kajzerju, ki je v sodelovanju s kolegico Anuško Delić pisal o nekaterih nenavadnih poslih, povezanih s prav tako Raščanovo družbo Monera, prek katere je ta nameraval kupiti delnice Dela Revij.

Jerenko je takrat kot priča toženih novinarjev na sodišču pričal glede prijateljstva med Kovačičem in Raščanom, saj je bil nekaj let v enem od mariborskih stanovanjskih blokov Raščanov sosed in tudi predstavnik etažnih lastnikov. Kot je povedal že takrat, pri tem pa je vztrajal tudi danes, je imel Raščan tam v lasti celotno najvišje nadstropje, razumela sta se, pomagal mu je celo urejati nekatere stanovanjske zadeve, je pa hkrati tudi trdil, da so se občasno v stanovanju nad njim dogajale glasne večerne zabave.

Spomnil je, da so o nekakšnem “mariborskem penthousu”, kjer naj bi se zbirala mestna smetana, v preteklosti nekateri mediji že poročali, tja pa da je prihajal tudi nekdanji prvi mož Nove KBM. Ta naj bi tam bil večkrat tudi sicer, občasno naj bi se vozil tudi z Raščanovim črnim mercedesom, za katerega si je vse do danes zapomnil celo registrsko številko.

Raščan in Kovačič sta bila z njegovim pričanjem precej nezadovoljna, prvi je zanikal, da bi se pri njem dogajale kakršnekoli zabave, drugi pa je spomnil, da je Jerenko nekoč delal v hčerinski družbi Pristopa, katerega lastnik je Franci Zavrl, v tistem času partner novinarke Delić. Zagovornik Črt Šatej je ob tem dodal, da ne ve, zakaj je tožilka Mojca Pehan Žura sploh zahtevala zaslišanje priče, ki je govorila o dogajanju v letih 2011 in 2012, če se kazenska zadeva nanaša na leto 2008.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!