Na sojenju Kovačiču in Raščanu zaslišali Ivana Simiča

Slovenija 17. Feb 202312:15
Ivan Simič
Borut Živulović/BOBO

Na petkovem sojenju nekdanjemu predsedniku uprave Nove KBM Matjažu Kovačiču in nekdanjemu prvemu človeku Dela Revij Mateju Raščanu so zaslišali nekdanjega nadzornika Nove KBM Ivana Simiča. Mariborsko sodišče Kovačiču očita zlorabo položaja, ker naj bi z dvema posloma leta 2010 pridobil dober milijon evrov premoženjske koristi družbi Kandela, povezani z soobtoženim Raščanom, ki mu obtožnica očita pomoč pri omenjenem kaznivem dejanju.

Z zaslišanjem nekdanjega nadzornika Nove KBM Ivana Simiča se je na mariborskem sodišču nadaljevalo sojenje nekdanjemu predsedniku uprave Nove KBM Matjažu Kovačiču in nekdanjemu prvemu človeku Dela Revij Mateju Raščanu zaradi očitkov specializiranega državnega tožilstva o domnevno spornih poslih pri preprodaji delnic elektro podjetij.

Specializirano državno tožilstvo Kovačiču očita zlorabo položaja, ker naj bi z dvema posloma leta 2010 pridobil dober milijon evrov premoženjske koristi družbi Kandela, povezani z soobtoženim Raščanom, ki mu obtožnica očita pomoč pri omenjenem kaznivem dejanju.

Kovačič naj bi kot predsednik uprave takrat še druge največje državne banke najprej sklenil posel, s katerim je Nova KBM od Kandele kupila delnice Elektra Ljubljana, Elektra Primorska in Elektra Celje za skupno 1,7 milijona evrov, pri čemer naj bi se zavedal, da je dejanska vrednost delnic nižja in da te sploh ne kotirajo na borzi.

Za oba posla, katerih cilj naj bi bil, da bi družba Kandela z denarjem, ki bi ga pridobila, plačala aro za nakup časopisne hiše Večer, je banka še isti dan sklenila terminski pogodbi, v skladu s katerima naj bi prvi paket delnic kupil M&M Consulting, drugega pa Vinag, ki pa po prepričanju tožilstva nista imela resnega namena kupiti delnic, vprašljiva pa je bila tudi njuna sposobnost plačila.

Simič vztraja pri že povedanem

Z davčnim strokovnjakom Ivanom Simičem, ki je bil do januarja 2012 nekaj mesecev član nadzornega sveta Nove KBM, so danes razčiščevali predvsem okoliščine posla z Vinagom, medtem ko za drugo podjetje po lastnih besedah ni slišal. Priča ni povedala ničesar, kar ne bi že v preiskavi, marsičesa pa se zaradi oddaljenosti dogodkov niti ni več spominjala.

Simič je tako zatrdil, da vztraja pri že povedanem. Ponovil je takratno mnenje, da gre za nenavaden in zelo rizičen posel, ki je najverjetneje pomenil uslugo kakšni znani osebi, da pa hkrati ni imel razloga za nasprotovanje. Zanj kot nadzornika je bilo namreč pomembno, da je bil posel izpeljan do konca in da je bila banka tudi izplačana.

“Bila bi velika težava, če ne bi uspelo. Takrat bi zagotovo zagnal vik in krik,” je dejal Simič, ki je sicer kot član nadzornega sveta odstopil januarja 2012, kakšen mesec zatem, ko je odstopil tudi Kovačič.

Na vprašanje tožilke Mojce Petan Žura, kako komentira dejstvo, da naj bi banka delnice v primerjavi z njihovo tržno vrednostjo preplačala za dober milijon evrov, je dejal, da to ni pomembno, če je imela zanje končnega kupca, pri tem pa primer slikovito ponazoril s katro Boruta Pahorja, ki je bila prav tako prodana za 60.000 evrov, čeprav ni bila vredna niti tri tisočake.

Je pa Simič po povpraševanju pooblaščenca banke Borisa Marčiča potrdil navedbe, da je v zvezi s poplačilom terminske pogodbe poklical svojega nekdanjega profesorja in prijatelja Šimeta Ivanjka, očeta poslovneža Lea Ivanjka, ki je imel takrat v lasti Vinag, in ga pozval, da poplačajo dogovorjene obveznosti, kar se je pozneje po njegovem vedenju tudi zgodilo.

Tožilko je sicer zanimalo tudi nekaj okoliščin v zvezi s takratnim predsednikom nadzornega sveta Nove KBM Dušanom Jovanovičem, ki naj bi se znašel v koliziji interesov, med drugim tudi zaradi manjšega solastniškega deleža v Pom Investu, v zvezi s katerim Kovačiču in Raščanu prav tako sodijo na mariborskem sodišču zaradi domnevno neustrezno zavarovanega bančnega posojila družbi Monera leta 2008 v višini 7,5 milijona evrov, ki je bil namenjen nakupu dela delnic Dela Revij. Simič s svojimi odgovori o tem tožilki ni kaj dosti pomagal, saj da se teh stvari ne spominja več.

Predsednica senata Karmen Krajnc je na današnji narok vabila tudi še enega nadzornika Antona Guzeja ter direktorico medtem že propadlega Vinaga Klementino Ihanec, sicer takratno partnerico Lea Ivanjka. Prvi se je opravičil, medtem ko Ihanec sodišče ni uspelo vročiti vabila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.