Nacistični pozdrav hrvaških maturantov, v Dubrovniku vzklikali “Za dom spremni”

Slovenija 26. Maj 202212:20 > 16:28 4 komentarji
nacistični pozdrav hrvaških srednješolcev
sbplus.hr

Maturanti srednje industrijsko-obrtne šole Slavonski Brod so na fotografiji, ki jo je objavila njihova profesorica hrvaščine, pozirali z dvignjenimi desnicami v znak nacističnega pozdrava. Maturanti v Dubrovniku pa so med sprehodom po starem mestnem jedru peli ustaške pesmi in vzklikali "Za dom spremni".

Profesorica hrvaščine na srednji industrijsko-obrtni šoli Slavonski Brod je na družbenem omrežju Facebooku objavila fotografijo maturantov z dvignjenimi desnicami v znak nacističnega pozdrava, poroča portal sbplus.hr.

Srednješolci so na fotografiji oblečeni v črne majice z napisom “za norijadu spremni”, maskirne hlače in baretke. Na fotografiji je tudi njihova profesorica, ki prav tako nosi črno majico z napisom in maskirne hlače. Profesorica učence gleda s strani in se smehlja.

“Seveda tega ne podpiramo,” je za portal sbplus.hr povedal ravnatelj te šole Luka Mladinović. “Nad fotografijo sem zgrožen, o tem do zdaj nisem bil obveščen,” je povedal in dodal, da so na šolskem dvorišču dijaki nosili zgolj baretke. “Tam so bili veseli, osebno sem jih pozdravil in pospremil do povorke. Spornih napisov nisem opazil, sicer bi se odzval,” je dodal. Povedal je še, da je učencev veliko in je težko biti pozoren na vse, a bi se morala odzvati razredničarka. “Stvar bomo preverili in ugotovili, kdo je odgovoren,” je še povedal.

nacistični pozdrav hrvaških srednješolcev
sbplus.hr

Dubrovniški maturantje vzklikali “Za dom spremni”

Maturanti v Dubrovniku pa so med sprehodom po starem mestnem jedru peli ustaške pesmi in vzklikali “Za dom spremni”. Na videoposnetku, ki ga je objavil Index, je videti maturante pomorske šole. Eden izmed dijakov nosi zastavo.

Po pisanju portala so ti maturantje včeraj zadnji dan pouka proslavljali ob glasni glasbi, petju in pirotehniki. Na posnetku je dijak mahal z zastavo, na kateri ima grb prvo polje belo, dva dijaka pa sta osebo, ki ju je fotografirala, pozdravila z nacističnim simbolom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje