Nalepka na Aljaževem stolpu povzročila razburjenje

Slovenija 23. Sep 202112:11 > 12:53 15 komentarjev
Aljažev stolp
Očistimo Slovenijo Reklamnih Panojev (OSRP)/TWITTER

Po daljšem obdobju se je na Aljaževem stolpu na Triglavu znova pojavila nalepka, vendar tam ni ostala dolgo. Nalepko so dodali zaposleni v podjetju Stratum, po besedah direktorja Andreja Mesojedca pa je tam ostala le nekaj sekund, da so stolp z nalepko fotografirali. Nato so magnetno nalepko odstranili.

Ena najbolj znamenitih konstrukcij slovenskih vrhov Aljažev stolp je bila v preteklosti večkrat tarča neznancev, ki so na pročelje lepili različne nalepke. Po besedah Janija Beleta z Gorske zveze Slovenije so se največkrat pojavljale nalepke planinskih in športnih društev.

Po obnovi stolpa 2018 je bilo nalepk na njem bistveno manj, dodaja Bele. Včeraj se je dogodek po dolgem času ponovil, vendar je direktor podjetja Stratum, katerega nalepka se je pojavila, Andrej Mesojedec, pojasnil, da so jo njegovi zaposleni dodali le zaradi fotografiranja.

“Vem za dogodek, saj sem jim kot direktor odobril, da gredo med kosilom na Triglav. Naši zaposleni so odšli na Triglav in so magnetno nalepko nalepili le za sliko. Mogoče je bila nalepljena dve sekundi. Nalepko so vzeli z delovnega avtomobila, kjer jo imamo nalepljeno, in jo odnesli s seboj. Fotografija je bila le za spomin,” je razložil Mesojedec.

V zadnjem obdobju se je stanje močno izboljšalo

Fotografijo z veliko nalepko tik nad vratci Aljaževega stolpa so objavili na Twitterjevem profilu Očistimo Slovenijo reklamnih panojev, kjer so ob objavi zapisali: “Kakšnega pol leta nazaj smo se hecali in spraševali, kdaj bomo dočakali prvi reklamni pano tudi na vrhu Triglava.”

V preteklosti je bil Aljažev stolp znano odlagališče različnih etiket, je pojasnil Bele in dodal, da se je v zadnjem obdobju ozaveščenost o onesnaževanju močno izboljšala.

Pred tremi leti temeljita obnova

Aljažev stolp so leta 2018 temeljito obnovili in ga za to prvič po 123 letih s helikopterjem odpeljali v dolino. Stolp je imel namreč ogromno površinskih in konstrukcijskih poškodb. Na vrh Triglava se je vrnil povsem prenovljen in sveže prebarvan.

“Pred obnovo je bil povsem prelepljen, po obnovi pa se je lepljenje bistveno zmanjšalo,” je razložil Bele. Stolp ima od leta 1999 tudi status kulturnega spomenika državnega pomena.

Bele je sicer dodal, da dela v gorah nikoli ne zmanjka. “Poti se vsako leto uničujejo. Najbolj vplivata predvsem zima in pa skalni podori,” je povedal Bele.

Bele je spomnil na dogodek pred slabim mesecem, ko so se na Triglav odpravili petkovi protestniki in polepili številne smerokaze ob poti. V oddaji N1 STUDIO je protestnike pozval, naj se še enkrat organizirajo in pridejo očistit smerokaze.

Po besedah Dušana Prašnikarja s Komisije za varstvo gorske narave RS je bilo stanje o lepljenju Aljaževega stolpa najhujše v 70. in 80. letih, ko se je res množično lepilo nalepke. “Takšnega stanja ni več,” je povedal Prašnikar.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje