Nekatere kraje rahlo pobelil sneg. Koliko ga bo še zapadlo?

Slovenija 02. Dec 202207:39 0 komentarjev
Sneg
Arso

Ponoči so Slovenijo zajele padavine, v nekaterih krajih je znova snežilo. Meja sneženja je bila nad 500 metri nadmorske višine, nižje pa so se ponekod snežinke mešale z dežnimi kapljami. Podobno bo tudi jutri, ko bo ponekod po nižinah sneg pobelil mesta, vendar se ne bo obdržal, napoveduje meteorolog Branko Gregorčič.

Padavine so v noči na petek zajele Slovenijo, dopoldne pa bodo od juga postopno ponehale. V višjeležečih krajih je prišla nova snežna pošiljka, ki pa ni bila obilna. Največ snega je padlo na Kaninu, in sicer sedem centimetrov v zadnjih 12 urah. Snežno pošiljko so dobili tudi na Kredarici, Treh Kraljih na Pohorju, Zelenici, Pavličevem sedlu, Kumu, Vršiču, Voglu, Sviščakih, Krvavcu, Miklavžu na Gorjancih, Korenskem sedlu, Rudnem polju, Blegošu, Predelu in Babnem Polju.

Sneg je pobelil Kočevje, z manjšo snežno pošiljko pa se lahko pohvalijo tudi številna slovenska smučišča. V Kranjski Gori je znova pobeljeno središče mesta. Na Pohorju je 35 centimetrov snega, prav tako na Rogli. Krvavec ima trenutno 20 centimetrov debelo snežno odejo, Vogel 28, Kanin pa ima trenutno 22 centimetrov snega. Na Pohorju so pretekli konec tedna že zagnali nekatere žičnice, ta vikend pa smuko začenjajo tudi na Rogli. Na Kaninu za začetek sezone potrebujejo vsaj 1,5 metra snega, da prekrije skalnato podlago.

Sneg je prekril tudi brniško letališče.

Pobeljena Planica:

Planica
Arso

Jutri nova snežna pošiljka

Nova snežna pošiljka se obeta že v soboto. Padavine se bodo zjutraj in dopoldne od juga razširile na vso Slovenijo. Po nižinah bo večinoma deževalo, v severni polovici Slovenije pa sprva snežilo.

“V severni in osrednji Sloveniji bo jutri lahko sprva snežilo tudi do nižin, tekom dneva pa bo z dotokom toplejšega zraka v višinah tudi višina sneženja postopoma dvigala,” je za N1 jutrišnjo vremensko napoved strnil meteorolog Branko Gregorčič. Po količini bodo jutrišnje padavine podobne današnjim. “Zjutraj ni izključeno, da bi bila Ljubljana pobeljena, vendar se sneg ne bo obdržal,” je dodal. Največ snega bo zapadlo na območju Julijskih Alp.

Predvsem ponekod na Notranjskem in Kočevskem bo v legah med približno 500 in 1000 metri padal dež, ki bo zmrzoval. Na Primorskem se bo krepila burja. Najnižje jutranje temperature bodo od -1 do 2, na Primorskem okoli 5, najvišje dnevne od 0 do 3, na Primorskem do 10 stopinj Celzija.

Po besedah Gregorčiča v bližnji prihodnosti ne kaže, da bi tudi nižine dobile večjo snežno pošiljko. “Resnih napovedih za sneg do nižin ni,” pravi Gregorčič. Sprememba bi se lahko zgodila po 10. decembru.

Rogla:

Rogla
Rogla.eu

Malenkost je sneg pobelil tudi brniško letališče:

Brnik
Arso
Sneg gorenjska
N1

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!